„Támogassa
A lényeg

Orbán: A kétharmad áll, mint a cövek, kell még tíz év a tervekhez

25/08/2023 18:31

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor azt látja, hogy többszörös előfölényben volt az ellenzék a 2022-es választáson, ezzel kellett a Fidesznek megküzdenie. Szerinte ma az ország erősebb, gazdagabb és biztonságosabb, mint 13 éve volt, de még lehetne jobb, ennek a kitűzött célnak az eléréséhez kell még tíz év. A miniszterelnök a tihanyi Tranzit Fesztiválon beszélt a megafonos Bohár Dániellel az ország helyzetéről, jövőjéről.

"Tizenegy éve egyfolytában áll a kétharmad, mint a cövek, ez még hagyján, de a végét se látni" – mondta derűsen Orbán Viktor Tihanyban, ahol nem sokkal korábban Gulyás Gergely-Márki-Zay Péter vita volt. Szerinte a magyar földrajzból, méretből és történelemből fakadóan minden koraszakban létrejön egy nagy kormányzópárt, így volt 15 évig Tisza idején, de a Bethlen is tízegynéhány évig volt, és ez történt volna a II. világháború után a kisgazdapárttal is, ha a kommunisták nem számolják fel a demokráciát a Szovjetunióval együtt".

Az emberek nehéz időkben az egység irányába szerveződnek, ez a magyar történelemben nem példa nélküli – folytatja Orbán. Hozzátette: a CSU ugyanezt csinálja Bajorországban. (A CSU azonban az Európai Néppárt tagja, amely nem kért a Fideszből – a szerk.) Nagy nemzeti pártok, hosszabb időn keresztül, demokratikus választásokon megkapják a felhatalmazást, ez európai tendencia – magyarázta a miniszterelnök.

Az ellenzék amatőr, de fölényben volt?

„Az ellenzékről akarunk beszélni, szép nyári estén?” – kérdezett vissza Orbán, miután erről kérdezték. A miniszterelnök szerint a fociban is úgy van, hogy az amatőröket a profiktól világos vonal választja el: az amatőröknek bedobsz egy labdát, ők összevissza futkároznak majd, a profik viszont oda futnak, ahol majd a labda lesz. Ez a különbség Orbán szerint a kormányzópárt és az ellenzék között, mert a kormánynak van taktikája, stratégiája, ismeri az összefüggéseket, „mint egy hadrendben meg kell tervezni” a rendszert. Ezzel együtt arról is beszélt: bár még nem került nyilvánosságra az összes adat az ellenzék kampányfinanszírozásáról, Orbán már most azt látja, hogy többszörös előfölényben volt az ellenzék a 2022-es választáson. Többszörös média- és pénzügyi fölényben volt (a korábban amatőrnek nevezett ellenzék), ezzel kellett a Fidesznek megküzdenie.

Aki beszédének már az elején eljutott Soros György amerikai-magyar üzletemberig, "Soros Gyuri bácsiig", ahogy ő mondta, a baloldaltól és a guruló dollároktól, hozzátéve: nem véletlen, hogy nem a jobboldalt "környékezi meg" Soros.

Magyarnak lenni küldetés

Azzal, hogy magyarnak születtünk, meg kell érteni, hogy ez micsoda, válaszolni kell, jó-e ez – üzente a fiataloknak a miniszterelnök, aki elárulta, hogy ő szeret "magyar flow"-ban élni. Mint mondta, "sokfajta módon lehet magyarnak lenni, ez nem egy véletlen, hanem egy feladat, sőt küldetés, talán a legszebb küldetés." Egy németnek szerinte nincs ilyen küldetése, mert ők "annyian vannak".

A Kárpát-medencét 1100 éve műveljük a szó szoros értelmében, vagyis a magyaroknak küldetésük van a saját földjükkel szemben, ezt pedig folytatni kell, és ha elég sokan vagyunk, akkor nem csak 11 évig áll a cövek – fogalmazott a miniszterelnök, visszatérve a nyitó hasonlatra.

EP-választás, baloldal

A liberálisokkal és a kommunistákkal azért van nehéz dolguk, mert első látásra ez egymástól messze eső világ, a kiáltványaik ég és föld, de meglepetés, hogy egy kommunista rendszer összeomlása után szinte mindenki liberális lesz – mondta Orbán, aki innen eljutott odáig, hogy a mai világban meg az van, hogy "a liberálisok és a velük lévő baloldal azt mondja, hogy a legfontosabb dolog az életben te vagy, és ebből kell mindent megérteni". A család, a haza és Isten viszont fontosabbak, mint én – ezt Orbán szerint már a jobboldaliak, konzervatívok vallják (erre már Tusnádfürdőn is kitért). Szerinte ez az "antropológiai természetű" különbség a kommunisták és liberálisok, valamint a konzervatív jobboldaliak között.

"Lehet szeretni vagy nem szeretni egy elnökjelöltet, de Amerikában üldözik a volt elnököt" – sajnálkozott Orbán Trump helyzetén, akinek rabosítási fotója pénteken jelent meg.

Tranzit - Orbán Viktor
 
 A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

Chaplin kutyafüle ahhoz, amilyen miniszterelnök-jelölti castingot szervezett a baloldal 2009-ben azután, hogy az előző miniszterelnök kapott lehetőséget, de mindent elrontott – tért vissza Magyarországra Orbán. Megjegyezte: nagy szerencséje volt a jobboldalnak 2010-ben, hogy egy ilyen baloldalt győzött le, szóval arra figyelmeztetett: "mielőtt túldicsérnénk magunkat, legyünk szerények."

Arról is beszélt még egyetemi olvasmányai alapján, hogy ha a baloldal kezéből nem lehet kicsavarni a hatalmat, akkor inkább a körülötte lévő intézményeket kell átformálni, és az sikerre vezet. Az első ciklusban, 1998–2002 között "kormányon voltunk, de hatalmon nem" – vélekedett Orbán.

A balliberális Európából birodalmat építeni akarókat kellene legyőzni az EP-választáson Orbán szerint, de ezt a munkát az Európai Néppárt "ellógja", és ehelyett szövetségeket köt a baloldallal. Orbán szerint meg kell értetni az európai jobboldallal annak jobbszéléről, hogy a jobboldalon kell szövetséget csinálni. "Ha átkacsingatunk a másik térfélre, akkor abból nem lesz egység, meg abból is csak baloldali győzelem lesz, ha azt nézzük, hogy jót ír-e rólunk a sajtó". Sőt, azt is mondta: "Akkor vagyunk jó pályán, ha csupa rosszat írnak rólunk". Szerinte a jobboldali egység nincs meg ma Európában.

Az EP-választás tétje szerinte az, hogy megszülethet-e ez az európai egység, és ha igen, az le tudja-e győzni a baloldalt, mert most "Magyarországra a legnagyobb veszély Brüsszelből leselkedik". A nemzetállamok összeszerveződésének birodalmi koncepciójával szemben áll a jobboldal, mert "nem akarunk birodalmi koncepciót" Európában – folytatta.

Háború

A háborút meg kell állítani, ehhez "azonnal, feltétel nélkül tűzszünet" kell, aztán lehet béketerven dolgozni és békét kötni – tért át az Ukrajnában zajló háborúra a miniszterelnök, megjegyezve: "okoskodunk a háborúról, de közben tucatjával halnak meg ebben a két percben is emberek".

Szerinte az egyetlen ország, amelyik lokalizálni akarta a háborút, az Magyarország, mindenki más, az "angolszászok" meg inkább globalizálták. Ezután úgy zajlik most szerinte a háború, hogy "pénzt, információt és fegyvereket adunk, az ukránok meg a vérüket, és ez együtt legyőzi majd Oroszországot, de ez nem így van." Ebben egyedül a már említett Trump exelnök ért vele egyet, tette hozzá.

Még tíz év

Orbán úgy látja: "populistán, primitíven hangzik, de azt akarjuk, hogy Magyarország gazdag, erős és biztonságos legyen, és minden ország adja meg neki a tiszteletet. Szerinte ma az ország erősebb, gazdagabb és biztonságosabb, mint 13 éve volt, de még lehetne jobb, ennek a kitűzött célnak az eléréséhez kell még tíz év. A rendszer jól van összerakva, a gép működik, jó irányba van állítva a szekér, amit napról napra teszünk, az egy nagy terv részeként vívott küzdelem – magyarázta a miniszterelnök, aki annyit elismert, hogy "a rendszer nem hibátlan".

Azt is mondta: "a magyaroknak vannak olyan erősségei, amelyek sikerre vezetnek." Ezek az ezeréves magyar múlt, a magyar kreativitás, az eszesség és okosság. Orbán szerint ezeket összerendezve lehet másokat megelőzni a világpolitikában. Azt is elárulta, hogy szerinte "a politika hatalom, a hatalom pedig a közös cselekvés".

(via hvg.hu)