„Klubrádió
Megbeszéljük...

Beer Miklós: Orbán a Hősök terén, a mise után találkozhat Ferenc pápával

7/06/2021 20:23

| Szerző: Klubrádió/szg

Beer Miklós nyugalmazott püspök szerint nem kell politikai felhangokat keresni ebben a látogatásban, örüljünk annak, hogy jön a pápa. Hangsúlyozta, eleve nem is volt szó arról, hogy Ferenc pápa protokolláris fogadásokra jönne Magyarországra, azt viszont feltételezi, hogy az eucharisztikus kongresszus zárómiséje után, a Hősök terén kezet fog Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel.

2021. június 07. Megbeszéljük - részlet 21.06.07. Beer Miklós
14:32
00:00

Lengyel újságokban olvasható cikkek szerint Ferenc pápa azért nem akar találkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson szeptemberben, mert nem tetszik neki a magyar kormányfő menekültpolitikája. Másfelől a pápa nem akar senkit előnyhöz juttatni egy találkozóval a választások előtt.

Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspököt kérdeztük, aki azzal kezdte, hogy ez nem egyáltalán szokatlan, mert a pápák nem szoktak elmenni az eucharisztikus kongresszusokra. Amikor Magyarországon volt ilyen kongresszus 1938-ban, akkor se jött el a pápa (noha a Vatikán képviseltette magát), és ha jól tudja, az elmúlt húsz évben se fordult elő, hogy regnáló pápa részt vett volna ilyenen.

Tehát nagyon nagy dolog, hogy Ferenc pápa eljön és misét mond – hangsúlyozta. Az egyházfő iraki útjáról hazafelé tartva jelentette be, hogy ősszel jön Magyarországra, az eucharisztikus kongresszus zárómiséjére. Vagyis eleve arról volt szó, hogy nem állami, protokolláris látogatásra érkezik, hanem a katolikus egyháznak erre a rendezvényére. Örüljünk annak, hogy eljön a pápa erre a szép ünnepre – tette hozzá.

Beer Miklós jelezte: nem tudja a pontos menetrendet, de feltételezi, hogy mielőtt elindulna Budapestről Ferenc pápa, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel is kezet fog és üdvözlik egymást a Hősök terén. Megismételte, a sajtóhírek mintha azt feszegetnék, hogy a pápa miért nem megy fogadásra a Sándor palotába és a Karmelita kolostorba, noha ilyenről eleve nem volt szó. Viszont – tette hozzá –, az természetes, hogyha ott lesznek a Hősök terén, akkor találkoznak.

A lengyel sajtóértesülésekre reagálva azt mondta: lehet filozofálni, hogy mi, hol, miért hangzik el vagy nem hangzik el, de szerinte nem szabad politikai felhangot adni ennek a látogatásnak. A pápa azt mondta, eljön erre a kongresszusra, mert fontos neki vallási, egyházi szempontból.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Megbeszéljük...
2021. június 07., hétfő 16:15
Műsorvezető: Bolgár György