„Klubrádió

Ferenc pápa módosítja az egyházi törvényt, büntetik a papok szexuális visszaéléseit

1/06/2021 13:06

| Szerző: Klubrádió

Ferenc pápa megváltoztatja az egyházi törvényt, hogy kriminalizálja a hatalommal visszaélő papok gyerekek és akár felnőttek elleni szexuális visszaéléseit, abúzusait - írja az AP.

Az 1983-as törvénykönyvet több kritika is érte, mert az áldozatok szerint túl nagy mérlegelési mozgásteret hagyott a püspököknek a visszaélések kivizsgálására, akiknek sok esetben az volt az érdekük, hogy inkább eltussolják a papok visszaéléseit, így elkerülve a nagyobb felhajtást. Az új egyházi törvény december 8-án lép életbe.

Ferenc pápa
Facebook
 

A törvényben az is újszerű, hogy a fiatalkorúak szexuális bántalmazása mellett azt is elismeri, hogy felnőtt áldozatai is lehetnek a papok szexuális visszaéléseinek, és azt ugyanúgy büntetni kell. Az AP cikke szerint az új szabályozás megszüntet mindenfajta mérlegelést, a püspökök és az egyházi vezetők nem hagyhatják figyelmen kívül a feléjük jelzett visszaéléseket, sőt, a törvény azt is kimondja, hogy az egyházi vezetők is felelősségre vonhatóak, ha nem vizsgálnak ki egy esetet – írja a Telex.