„Klubrádió

Lengyel lapok: menekültpolitikája miatt nem akar találkozni Ferenc pápa Orbánnal

7/06/2021 07:49

| Szerző: Klubrádió

A lengyel újságokban olvasható cikkek szerint Ferenc pápa azért nem akar találkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson szeptemberben, mert nem tetszik neki a magyar kormányfő menekültpolitikája. Másfelől a pápa nem akar senkit előnyhöz juttatni egy találkozóval a választások előtt.

A wPolityce cikkét a Telex foglalta össze, amely szerint „Ferenc pápa nem kedveli a szűklátókörű, extremista, agresszív nacionalizmust.”

A lap szerint Semjén Zsolt és Erdő Péter bíboros külön azért utazott el a Vatikánba, hogy győzködje a pápát, hogy a szeptemberi kongresszuson kívül legalább egy kormánytaggal találkozzon.

Egy másik lengyel lap, a Gazeta pedig arról ír, hogy a választások előtt óriási pofon Orbánnak, hogy a pápa nem akar vele találkozni. A lap értesülései szerint a pápa pont a választások miatt sem preferálja a találkozót mondván, nem akarja ezzel is befolyásolni a politikai erőviszonyokat.

Abban pedig teljesen egyetértettek a lapok, hogy a magyar kormánynak különösen kínos, hogy míg Magyarországon mindössze 3 órát tölt majd a pápa, addig a szomszédos Szlovákiában 3 napot.