„Klubrádió
Esti gyors

Mit jelent majd a pápa látogatása?

8/03/2021 20:30

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Szeptemberben az eukarisztikus kongresszus zárómiséjén vesz részt, Budapesten. A pontos menetrend még egyelőre nem ismert, Kamarás István vallásszociológus azonban úgy véli, hogy az egyébként irgalmas egyházi vezető kitart majd addig vallott, gyakran radikális nézetei mellett, amelyeket a magyar katolikus egyházi vezetők megoszlóan ítélnek meg.

2021. március 08. Esti gyors - részlet 21.03.08. Kamarás István
08:29
00:00

Várhatóan Magyarországra látogat Ferenc pápa ősszel, hogy többek között részt vegyen az eukarisztikus kongresszuson. Már most találgatások övezik a látogatást arra vonatkozóan, hogy mit jelent ez vallási és politikai értelemben. Jelentheti-e ez a kormányzat elismerését, vagy újabb kritikára kell felkészülni?

Hétfőn Karácsony Gergely főpolgármester örömét fejezte ki és megtiszteltetésnek nevezte Ferenc látogatását.

Kamarás István vallásszociológus röviden felvázolta a látogatás várható állomásait. Bár a pontos menetrendet még nem ismerjük, a pápa korábbi iraki látogatása alkalmával – ahol meglátogatta azokat a családokat, akik menekültként elvesztették gyerekeiket – meglehetősen egyértelmű üzenetet fogalmazott meg menekültügyben. Ennek tükrében az egyik lehetséges olvasata, hogy csak a kongresszusra érkezik a pápa, egész pontosan a zárómisére. Azt viszont nem tudjuk biztosan, hogy mennyi ideig tartózkodik majd Magyarországon, kivel tud találkozni.

 
Ferenc pápa
 Facebook
 

Kamarás hangsúlyozta: jó kérdés, hogy milyen üzenetet fogalmaz majd meg Ferenc Magyarország számára. Leszögezte azt is, hogy a pápa nagyon tájékozott, pontosan tudja, milyenek a viszonyok itthon, már csak azért is, mert a hazai egyházvezetők vegyesen állnak személyéhez.

„Ateista testvéreimhez...”

Különösen nyitott gondolkodása megnyilvánul abban is, hogy olyanok társasága elől sem zárkózik el, akik nem tartoznak akik nem tartoznak az egyház kötelékébe.

Mi lesz azokkal a magyar katolikus egyházi vezetőkkel, akik Róma helyett Orbánt választották?

Magyarország kereszténységét erősen ambivalensnek nevezi Kamarás, ezért szerinte bár bizonyosan irgalmas lesz Ferenc a csetlő-botló magyarokkal és magyar vezetőkkel szemben, bizonyos értékekből nem enged. 

Azt azonban nem tudni egyelőre, hogy milyen formában hagy üzenetet a pápa, de ismerve, hogy minden felületen gyakorlottan eligazodik, az sem lehet meglepő, ha Twitteren üzen a magyaroknak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
21.03.08. 18:49
Riporter: Dési János