„1%

Ferenc pápa megcsókolta a számot egy holokauszttúlélő karján

26/05/2021 16:51

| Szerző: Klubrádió

Az általános audiencián Ferenc pápa megcsókolta a tetovált rabszámot Lidzija Makszimovics holokauszttúlélő karján, akit alig 3 évesen deportáltak az auschwitz-birkenaui náci német haláltáborba – írja az MTI.

A 81 éves fehérorosz nő feltűrte a ruhája ujját, hogy megmutassa a katolikus egyházfőnek a számot, amivel a nácik megjelölték a koncentrációs táborokba belépő rabokat, a pápa pedig megcsókolta a karját. A nő ezután átölelte a pápát. Ferenc pápa és Makszimovics váltott pár szót egymással. A nő elmondta, hároméves volt, amikor a táborba deportálták.

Makszimovics az életéről szóló dokumentumfilm bemutatójára ment Olaszországba. A Memoria Viva nevű egyesület projektjeként készült film címében szerepel a szám is, amit a nő karjára tetováltak: 70072, a lány, aki nem tudott gyűlölni.

A Krakkóban élő nőt 1943-ban deportálták, és egy olyan barakkba került, amiben azokat a gyerekeket tartották, akiket Josef Mengele náci háborús bűnösnek, az egykori auschwitzi koncentrációs tábor orvosának szörnyű kísérleteihez használtak.

Makszimovics a többi túlélővel együtt 1945 januárjában szabadult fel, és a tábort felszabadító szovjet csapatok egy lengyel családnak adták őt. A nő abban a hitben élt, hogy elvesztette az anyját, de 1962-ben megtalálták a biológiai anyját, aki szintén azt hitte, hogy elvesztette a lányát.

A film címe Makszimovics egyik mondásából ered: „Ha a gyűlöletre és a bosszúra gondolva kellene élnem, kárt okoznék magamnak és a lelkemnek, megbetegednék: a gyűlölet engem is megölne.”

A pápa februárban személyesen látogatta meg a római otthonában Bruck Edith magyar származású írónőt, holokauszt-túlélőt.

A katolikus egyházfő 2016 júliusában a lengyelországi útján ellátogatott az egykori auschwitz-birkenaui haláltáborba is. 

(forrás: MTI)