„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bauer: Orbán nem millárdokban, befolyásban gondolkodik

3/06/2022 10:04

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A miniszterelnök számára a pénznél fontosabb, hogy kelet és nyugat közt egyensúlyozzon – véli Bauer Tamás. A közgazdász szerint ebben az sem akadályozza meg, ha az uniós pénzekhez nem fér hozzá.

2022. június 02. Megbeszéljük - részlet 22.06.02. Bauer Tamás
15:14
00:00

"Az orosz-ukrán háború kitörése előtt Orbán Viktor moszkvai látogatásán azt mondta, amellett, hogy (az orbáni) Magyarország az Európai Unió tagja, gyümölcsöző kapcsolatot ápol Oroszországgal" – mondta a Klubrádiónak Bauer Tamás közgazdász. Az egykori politikus szerint azóta ez Orbán politikájának egyik sarokköve, így számára nem volt meglepő, hogy az olajembargót ismét blokkolja a kormány.

"Orbán politikájának másik központi eleme, hogy azokat a nyugati szövetséges kapcsolatokat, amelyeket igazán nem kedvel, ellensúlyozza az orosz, a kínai, az azeri, vagy éppen a Türk Tanáccsal fenntartott kapcsolatokkal" – foglalta össze. Ezzel próbálja mérsékelni az euróatlanti államoktól való függőségét. Felidézte a miniszterelnök egy kijelentését, amely szerint Orbán "sokkal inkább otthon érzi magát Kazahsztánban, mint Brüsszelben". Bauer szerint ez is azt jelzi, hogy sokkal inkább az autokráciákat kedveli, és a nyugati demokráciákban idegen.

 
Bauer Tamás Fotó: Beliczay László/MTI
 

Orbán folytatja kedves elfoglaltságát, a pávatáncot, az első öt Oroszországgal szembeni szankciós csomagot elfogadta, hiszen azok nem érintették Magyarországon keresztül az ő érdekeit. Azt azonban nem hagyja, hogy keleti kapcsolatai útjába álljon egy Oroszországgal szemben bevezetett intézkedés.

Belföldön pedig a háborús veszélyhelyzet kihirdetésével, valamint a hadiipar fejlesztésével ismét sikerült elhitetnie választóival, hogy ő a családok védelmezője. Így lényegében semmi erő nem kényszeríti arra, hogy az Európai Unió felé kötelezettségeket vállaljon. A magyar társadalom jelentős része támogatja ezt a sajátos "középen állást".

"Fontos megérteni, Orbán nem milliárdokban gondolkodik, hanem az a célja, hogy kelet és nyugat közt egyensúlyozzon" – foglalta össze Bauer, aki szerint az sem számít ha emiatt sem kap Magyarország az uniós forrásokból. Ilyen értelemben Orbán okkal gondolhatja azt, hogy a olajembargó vétójával győzelmet aratott. Várhatóan így lesz ez júniusban is, amikor újratárgyalják a szankciós csomagot.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Bauer Tamással
2022.06.02., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György