„Köszönjük
Megbeszéljük...

Bokros: A magyar oligarchiának nincs szüksége euróra

2/06/2022 23:18

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár az euró bevezetésének semmilyen hátránya nem lenne, az árfolyam manipulációjából haszonra tehetnek szert az oligarchák – mondta Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter arról is beszélt hogy az olajembargó blokkolásával semmit nem nyert Orbán, ezzel csak elhalasztani tudta a döntést.

2022. június 02. Esti gyors - részlet 22.06.02. Bokros Lajos
07:58
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt az Európai Bizottság szerdán a 2022. évi konvergenciajelentésében megállapította, hogy Horvátország készen áll az euró 2023. január 1-jei bevezetésére, és ezzel húszra emelkedik az euróövezet tagállamainak száma. A kétévente kiadott jelentés azt értékeli, hogy Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország milyen előrehaladást ért el az euróövezethez való csatlakozás felé. Ezek a tagállamok ugyanis jogilag elkötelezték magukat az euró bevezetése mellett. Magyarország köztük az egyetlen, amelyik egyetlen kritériumnak sem felel meg.

"Egyedül az oligarchiának nincs szüksége euróra Magyarországon" – mondta Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter, aki Horvátországban kormánytanácsadó is volt, a Klubrádiónak elmondta, hogy az euró bevezetésének semmilyen hátránya nem lenne. Példaként emelte ki az az inflációt. A közgazdász szerint a magyar kormány rossz gazdaságpolitikája erősíti inflációt, és a magyar fizetőeszköz romlásával "folymatosan importáljuk a külföldi inflációt is". Így lehet Magyarországon jóval magasabb az infláció, mint az eurozónában.

Fontos problémának tartja azt, hogy a Magyarországon egyik kormányzat részéről sem volt komoly elszántság arra, hogy bevezessék az eurót. "Magyaraországon egyetlen kormánynak nem volt érdeke bevezetni a közös valutát" – foglalta össze véleményét Bokros.

Hozzátette, ennek okát abban látja, hogy a hazai oligarchia nem tudna hasznot húzni a forint árfolyamának manipulációjából. Az árfolyamkockázat mindenki másnak hátrányt jelent, csökkenti a kiszámíthatóságot, a befektetések számát, és külföldre utazni is nagyobb költséget jelent.

 
Bokros Lajos
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

Azzal kapcsolatban, hogy az euró bevezetése a Görögországhoz hasonlóan okozhat gazdasági problémákat, Bokros megjegyezte, hogy a csődöt nem a fizetőeszköz, hanem a rossz költségvetési politika, illetve az okozta, hogy "a bankok állami akaratra túlhitelezték a gazdaságot". Az így keletkező személyi és államadósságállományt már nem tudták finanszírozni. Hangsúlyozta, azokban az országokban, ahol fejletlenebb a gazdaság, ott a közös pénznem legalább egy kis stabilitást jelenthet.

Szerinte a Fidesz a lehető legrosszabbul kezeli a válságot. Amikor a járványt követően a gazdaság közel 4 százalékos növekedéssel visszapattant, felesleges gazdaságösztönző lépésekkel tovább pörgették a belföldi keresletet, ami amúgy is jelenkezett. Ezzel az erőforrások korlátjába ütköztek, ami az inflációhoz és az adósságállomány növekedéséhez vezetett. A magyar gazdaság nem tudott felzárkózni az európai gazdasági színvonalhoz, a rossz gazdaságpolitika következményeit pedig a az adófizetőknek kell majd megfizetniük, nem pedig azok a jellemzően a Fideszhez köthető vállalatok, amelyek amúgy is nagy kedvezményeket ad a kormány.

Megjegyezte, Magyarország semmit nem nyert az olajembargó blokkolásával, a szankciót csak elhalasztották.