„Klubrádió
Megbeszéljük...

Baranyi: Az ellenzéki szavazók elfordultak ezektől a pártoktól

16/06/2022 21:05

| Szerző: Klubrádió/szg

Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere azt tartja a választás utáni legnagyobb bajnak, hogy az ellenzéki szavazók elfordultak ezektől a pártoktól. Ha nem jön valami új, és az ellenzék „porain vagy romjain nem támad fel valami új formáció” nagyon hamarosan, akkor sajnos a következő választáson se lehet sikerre számítani – fogalmazott a kerület vezetője.

2022. június 16. Megbeszéljük / részlet, Baranyi Krisztina (22.06.16.)
12:30
00:00

Baranyi Krisztinát, Ferencváros polgármesterét a súlyos választási vereség után az ellenzék helyzetéről, konfliktusairól kérdeztük. Úgy látja, nem sok minden változik, gyakorlatilag ugyanaz a „közleménypolitizálás” megy, ami nem vált be az elmúlt 12 évben sem, és valószínűleg most se fog.

Nem párttag, ezért nem tudja, hogy ennek mi az oka, lehet, hogy a pártokon belül tart a vereség tanulságainak leszűrése, feldolgozása, de ha van ilyen munka („mindenesetre kívülről nincs jele” – jegyezte meg), annak pár hónapon belül eredményre kell vezetnie. Teljesen más típusú politizálásra van szükség, és nem tudja, hogy erre vannak-e ötletek.

Ráadásul nem is ezt tartja a legnagyobb bajnak, hanem azt, hogy az ellenzéki szavazók elfordultak ezektől a pártoktól. „Jól tapintható”, hogy a választás napján meglévő 1,9 millió szavazó már nincs annyi. Szerinte nagyon sokan azt mondták, hogy „eddig orrbefogva, fogakat összeszorítva erre az ellenzékre szavaztunk, de innentől kezdve nem fogunk”. Vagy nem mennek el szavazni, vagy kis pártokra adják a voksukat.

Ha nem jön valami új, és az ellenzék „porain vagy romjain nem támad fel valami új formáció” nagyon hamarosan, akkor sajnos a következő választáson se lesznek sikeresek – fogalmazott Baranyi Krisztina.

Arról is kérdeztük a polgármestert, hogy a magyar kormány néhány nappal a tervezett rendezvény előtt lemondta az Ukrajnáért tervezett segélykoncertet, de Ferencváros beugrott, és a Várkert bazár helyett a Bakáts téren tartják meg.

Baranyi Krisztina nagykövetségi forrásokból annyit tud, hogy a nagykövetnek se indokolták a lemondást, csak annyit mondtak neki is, hogy nem rendezik meg. Azt mondta: bár a köztársasági elnök kommunikációja Ukrajna melletti, minden más kormányzati csatornán „Putyin-propaganda megy”, fontos megmutatni, hogy ki az áldozat és ki az agresszor – hangsúlyozta.

Hozzátette, európai turnéról van szó, népszerű zenészek mellett Volodimir Zelenszkij elnök színésztársai is ott lesznek, a cél, hogy pénzt gyűjtsenek az áldozatoknak és Ukrajna védelmére. A koncert 3-3,5 millió forintos költségeinek felét magánadományokból adták össze.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Megbeszéljük...
2022. június 16., csütörtök 16:45
Műsorvezető: Bolgár György