„Klubrádió
Reggeli gyors

A magyar kormány kihátrált az ukrajnai háború áldozatainak tartott segélykoncert mögül

14/06/2022 13:16

| Szerző: Klubrádió

"Meg kell mutassuk, hogy bennünk is van szolidaritás" – mondta Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere a Várkert Bazárból kitett, így a Bakáts téren megrendezésre kerülő segélykoncert kapcsán.

2022. június 14. Reggeli gyors - részlet 22.06.14. Baranyi Krisztina
06:48
00:00
Az "Élet győzni fog" című jótékonysági koncerten 2022. június 16-án csütörtökön 19 órától Ukrajna több millió követővel rendelkező, legismertebb színészei, énekesei, művészei lépnek fel. Céljuk, hogy a résztvevő magyarok és ukránok közösen fejezzék ki szolidaritásukat a háború áldozataival és támogassák Ukrajna függetlenségéért vívott küzdelmét. A programnak a Ferencvárosi Önkormányzat ad otthont, miután a magyar állam az utolsó pillanatban visszamondta a több hete egyeztetés alatt lévő eseményt a Várkert Bazárban. 

"Egy hete kaptunk jelzést az ukrán nagykövetségről, hogy segítségre számítanak tőlünk ennek a koncertnek a megrendezésében, mert előtte a külügyminisztériummal már hetek óta egyeztettek az eseményről – ami a Várkert Bazárban lett volna megrendezve –, de aztán hirtelen a nagykövet asszonyt behívták, és közölték vele, hogy erre nem fog sor kerülni" – mondta Ferencváros polgármestere. Hozzátette azt is, hogy mivel ez egy európai koncertsorozat, ezért a szervezők mindenhol – Németországtól Litvánián át Franciaországig – az állami vagy központi közigazgatást keresték meg, hogy ennek a megszervezésében segítsen. Itt is ezt tették, aztán ez nálunk valamiért hirtelen meghiúsult.

"Ez egy Zelenszkij által létrehozott alapítvány, amely az ukrajnai háború áldozatainak, illetve az országnak orvosi eszközökre, gyógyszerekre, különböző felszerelésekre gyűjt adományokat. Ahogy a többi városban, készpénzes gyűjtés itt sem lesz, egy QR-kódos telefonos applikáción keresztül lehet adakozni" – tájékoztatott a rendezvényről Baranyi.

Az Élet győzni fog című jótékonysági koncerten 2022. június 16-án csütörtökön 19 órától Ukrajna több millió követővel rendelkező, legismertebb színészei, énekesei, művészei lépnek fel. A program fellépői közül talán a legismertebbek a Kvartel 95 stúdió tagjai, a Magyarországon is vetített a Nép szolgája című sorozat szereplői, de rajtuk kívül még nagyon sok populáris és népszerű előadó lép fel.

Ugyan ennek a segélykoncertnek elsősorban nem a politikai jelleg a célja, de eddig majdnem minden helyszínen az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is bejelentkezett videós kapcsolaton keresztül, amin most is dolgoznak az ukrán nagykövetség munkatársai, tehát ugyan még nem biztos, de valószínű, hogy a Bakáts téren is így lesz.

"Ezt fontos volt felvállalni, mert mi is magyarok vagyunk, nem szeretnénk, ha az Ukrajnában, például a Kárpátalján élő magyarokkal együtt élő ukránok úgy azonosítanának minket, mint Putyin-párti országot. Meg kell mutassuk, hogy bennünk is van szolidaritás" – mondta Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Baranyi Krisztinával
2022.06.14., kedd 07:41
Riporter: Dési János