„Klubrádió
Reggeli gyors

Orosz és ukrán zenészek adnak közös háborúellenes koncertet Budapesten

7/06/2022 16:41

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Több orosz származású zenész is fellép az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború áldozatainak megsegítésére. Ukrán és magyar művésztársaikkal együtt állnak színpadra júniusban a Zeneakadémián. A szervező egy magyar-ukrán művészházaspár, akik személyesen is érintettek a konfliktusban.

2022. június 07. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Kokas Dóra - 2022.06.07.
07:40
00:00
A kortárs orosz művészeket egyre gyakrabban éri megbélyegzés a származásuk miatt külföldön, még akkor is, ha ellenzik hazájuk Ukrajna ellen indított háborúját. Ezért is fontos, hogy a héten orosz, ukrán és magyar zenészek Kamarazene Ukrajnáért címmel közösen adnak koncertet a békéért és a harcok áldozatainak megsegítésére – mondta Kokas Dóra csellista, a Zeneakadémiára meghirdetett esemény ötletgazdája. A június 9-i koncertet férjével, Maxim Rysanov brácsaművésszel együtt találták ki, aki félig orosz, félig ukrán származású, így személyesen is érintettnek érzik magukat a több mint száz napja tartó tragikus eseményekben. Családjuk több tagjának is menekülnie kellett már Ukrajnából a háború miatt – tette hozzá.

Kokas Dóra szerint kiemelkedő jelentősége van annak, hogy a háborút ellenző orosz, ukrán és magyar komolyzenészek állnak egy színpadra. A szervező házaspár mellett az eseményen fellép többek közt Alena Bajeva orosz hegedűművész és Gyenyisz Kozsuhin orosz zongoraművész is. A fellépők mindegyike lemond tiszteletdíjáról, a bevételeket az Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánlják fel, hogy az adományokat a kárpátaljai, illetve ukrajnai civilek, elsősorban gyerekek élelmezésére, gyógyszereire és ellátásaira fordíthassák.

A koncert programjába háborúk idején íródott zeneműveket válogattak be. Például Beethoven: 5. (D-dúr) zongoratrió, op. 70/1 („Szellem”) című darabja a napóleoni, míg Bartók: Szólószonáta hegedűre, BB 124 című műve a II. világháború idején íródott. A programba bekerültek továbbá Schubert, Kodály és Debussy művei is.

Kokas Dóra felhívta a hallgatók figyelmét arra, hogy a koncerttel nem letargikus hangulatba szeretnék hozni a közönséget, ugyanis a beválogatott zeneművekben inkább a romantikus és felemelő pillanatok fognak dominálni.

Kamarazene Ukrajnáért
 
Kamarazene Ukrajnáért
 

Jegyek még kaphatóak, illetve a látogatóknak a koncerten is lehetőségük lesz adományozni.

Reggeli gyors
2022. június 7. kedd 9:40
Riporter: Dési János