„Klubrádió
A lényeg

Fizetésemelési javaslatból lett kölcsönös vádaskodás Ferencvárosban Baranyi és több képviselő között

21/01/2022 13:27

| Szerző: Klubrádió

Baranyi Krisztina és az ellenzéki képviselők többsége között alakult ki vita Ferencvárosban: a független polgármester szerint utóbbiak 280 százalékos fizetésemelést akartak maguknak megszavaztatni, így 730 ezerre nőne a tiszteletdíjuk, és ezt megvétózza. Az MSZP-s Torzsa Sándor azt mondta, körülbelül a magyar átlagbérnek megfelelő pénzt vinne haza egy képviselő, és inkorrektnek tartja Baranyi eljárását, aki viszont alpolgármesterének fizetését emelné 1,1 millióra.

2022. január 21. A lényeg / részlet, Baranyi Krisztina (22.01.21.)
01:15
00:00

Megvétózza a ferencvárosi helyi képviselők díjazásának majdnem megtriplázását a kerület független polgármestere. A 18 képviselőből tízen, a Momentum, a DK, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd politikusai, összesen 9 -en kérnek az eddigi bruttó 290 ezer forint helyett, 730 ezres tiszteletdíjat. A tizedik képviselőnek, valamint a fideszeseknek (akik között csak egy bizottsági elnök van) az eddigi 223 ezer Forint helyett 520 ezer járna. Ugyanakkor ez 80 milliós többletkiadással járna a városrésznek, ami több mint amennyit idén járda- és útfelújításra tudnak fordítani – közölte Baranyi Krisztina  polgármester, és jelezte, hogy élni fog a vétó lehetőségével. A kerület vezetője a Klubrádiónak azt mondta, természetesen indokoltnak tart némi tiszteletdíj-emelést, de nem ekkora mértékben. (Eredetileg tízen támogatták a javaslatot, de mint Baranyi azóta a Facebookon közölte, Mátyás Ferenc momentumos képviselő jelezte, hogy visszavonja támogatását, nem kíván előterjesztőként szerepelni. Sőt, ahogy a Telex írja, a Momentum közleményt küldött ki, amiben rögzítik, bár az előterjesztést a momentumos képviselők is aláírták, nem fogják megszavazni, „miután a Momentum elnökségével egyeztettek, és a Momentum vezetése nem támogat ilyen mértékű emelést”.)

2022. január 21. A lényeg / részlet, Torzsa Sándor (22.01.21.)
01:39
00:00

A ferencvárosi képviselők már csütörtökön megegyeztek abban, hogy a korábbi elképzeléshez képest kisebb mértékű tiszteletdíj-emelést szeretnének, és erről Baranyi Krisztina is tudott – ezt Torzsa Sándor, az ellenzéki összefogás MSZP-s önkormányzati képviselője mondta a Klubrádiónak. Szerinte körülbelül a magyar átlagbérnek megfelelő pébnzt vinne haza egy képviselő, de az is elképzelhető, hogy ezt leveszik a napirendről. Kiemelte, hogy inkorrektnek tartja a polgármester reggeli Facebook-bejegyzését. Torzsa Sándor hangsúlyozta, hogy a kerületben 8 éve nem volt tiszteletdíj-emelés, a saját bérükkel pedig csak azután kezdtek foglalkozni, hogy megemelték a szociális dolgozók, illetve az önkormányzati dolgozók fizetését, utóbbit szerinte Baranyi Krisztina nem is támogatta. Hozzátette, szerinte az is előfordulhat, hogy a polgármester ezzel a poszttal szeretné elterelni a figyelmet a saját előterjesztéséről, amellyel 1,1 millió forintra emelné alpolgármesterének fizetését.