„Klubrádió
Azt beszélik

Baleset érte a szemét Egerben? Fáradjon el Debrecenbe!

20/01/2024 12:23

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Azt beszélik: Gyulán is több Fidesz-közeli szervezet nyert a civileknek kiírt pályázaton. Baleset történt a négymilliárdból épülő sátoraljaújhelyi üveghídnál. Az egri centrumkórház nem tudja ellátni a szemészeti ügyeletet.

2024. január 19. Azt beszélik (2024. január 19., péntek 15:00)
24:02
00:00
Szerkesztők: Józsa Márta
A január 19-i Azt beszélik megállói Gyula, Sátoraljaújhely és Tokaj-Hegyalja valamint Eger voltak.

Háromnegyed

A műsor rendszeres hallgatói már értesülhettek egy civil szervezeteknek szóló pályázat, jelesül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. részéről a Városi Civil Alap keretében meghirdetett tender nyertesmintázatáról – a győztesek között sok a nyíltan fideszes szervezet. Az erre felfigyelő K-Monitor összegzése szerint nagyjából 1,5 milliárd forint, a pályázati forrás 40 százaléka ment a kormánypártnak kampányoló egyesületeknek, miközben sok esetben helyben érdemi munkát végző szervezetek nem nyertek el támogatást.

két héttel ezelőtti adásban hallhattak egri és kaposvári példákról, most pedig Bod Tamás, a Magyar Narancs munkatársa a gyulai esetet mutatta be.

A harmincezres városban négy szervezet pályázott sikerrel. Ebből kettő, a Körösök Kincse Természetvédelmi, Rekreációs és Szabadidősport Egyesület, valamint a Kelet-békési Területfejlesztési Társadalmi Innovációs Egyesület nyert a maximálishoz közeli, 10-10 millió forintos összeget. A szép hosszú nevű szervezetek tevékenysége gyakorlatilag nem látható, fontos jellemzőjük viszont, hogy az egyiknek az egyik gyulai fideszes alpolgármester, a másiknak a másik az elnöke – mondta Bod, aki szerint eleve "fából vaskarika", hogy egy politikai vezető egyben civil szervezetet is irányít. A harmadik egy valós, az ország középiskolai szférájában egyedülálló munkát végző szervezet – az Erkel Diákünnepek Alapítvány, amely olyan diákversenyt szervez, ami egyben több ezer tizenévest megmozgató kulturális fesztivál is – mesélte Bod. A negyedik pedig a Gyulai Zeneműhely Egyesület, ami Bod megítélése szerint a fideszes városvezetés bábáskodásával jött létre, hellyel-közzel működik, de azért inkább kirakatszervezet.

Összegezve tehát a nyertesek háromnegyede teljes mértékben viseli magán a politikai ráhatás jegyeit – mondta Bod.

Szerencsétlenség a rekorder hídnál

Január elején deszkák zuhantak egy családi házra, a viharos szél a nyolcvan méter magasban több száz családi ház közelében épülő sátoraljaújhelyi függőhíd építkezéséről sodorta le a törmeléket. A balesetben senki nem sérült meg, de a deszkák súlyos károkat okoztak a házban és az ott lakó család inkább átköltözött a nagyszülőkhöz, az RTL-nek a múlt héten azt nyilatkozta az apa, félnek visszamenni. Egyelőre nem tudni, mikor kártalanítják a családot – számolt be a Borsod24.

A négymilliárdos presztizsberuházás a város két ikonikus pontját – a Várhegyet és a Szár-hegyet köti majd össze a hétszázméteres függőhíd. A közepe, amely a legtávolabb lesz a földfelszíntől üvegpadlóval készül, így különleges élmény lesz rajta átsétálni – mesélte Bethlen Tamás, a lap újságírója újságírója az adásban. A maga kategóriájában – két irányú forgalmat lehetővé tevő, üvegpadlós gyalogos hídként – világcsúcstartóként hirdetett építményt a tervek szerint idén májusban adják át. Azt nem lehet tudni, hogy a négymilliárdos költségvetés is világcsúcstartó-e – tette hozzá Bethlen. Nemrég derült ki, hogy Nemzeti Összetartozás Hídjának nevezik majd, ami keltett némi megütközést. Egy sátoraljaújhelyi lakos azt mondta, ez akkor állná meg a helyét, ha az átadás napján Orbán Viktor az egyik irányból, Gyurcsány Ferenc a másikból indulna el, középen találkoznának és kezet fognának egymással – mesélte az újságíró.

Nem ez az első meglepően sok pénzt megmozgató fejlesztés a településen és a környéken – ahogy Bethlen fogalmaz, a beruházáscunami annak lehet köszönhető, hogy Tokaj-Hegyalja és a környék kifejezetten kedvelt befektetési területe a NER-nek.

Baleset érte a szemét? Fáradjon el Debrecenbe!

Szemészeti vizsgálatot még el lehet intézni Egerben, de ha ügyeleti ellátásról van szó, akkor oda-vissza nyolc órás utazással számolhatnak a megyeszékhelyen – már magát az ottlétet nem számítva – számolt be Weil Zoltán, az egriszin.hu munkatársa. A szemével akkor szorul valaki ügyeleti ellátásra, ha mondjuk belement valami vagy leszakadt a retinája – számos olyan eset lehet, ami azonnali beavatkozást igényel. Az egri kórház centrumkórháznak számít, vagyis elvileg a kisebb intézményektől is át kéne vennie bizonyos ellátásokat. Ehhez képest nincs szemész aki el tudná látni az ügyeletet, így az igazgató levelet írt a miniszternek, amihez csatolta a miskolci kórház elutasító levelét is, miszerint ők sem tudják átvállalni a feladatot – így aztán Pintér Sándor Debrecent jelölte ki az egri kórházhoz tartozó lakosok számára.

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Azt beszélik
2024. január 19. péntek, 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Józsa Márta
Szerkesztőasszisztens: Lehoczky Mirjam