„Köszönjük,
Hetes Stúdió

Az ukrán nagykövet állandóan keresi a magyar vezetést, de többször megkapta, hogy várjon, mert még alakul a kormány

8/05/2022 07:12

| Szerző: Klubrádió

Állandóan kéri a találkozókat a magyar vezetéstől, de sajnos mostanában többször kapott olyan választ, hogy a kormány még alakul, és inkább halasszák későbbre – nyilatkozta Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet a Klubrádiónak. Nem gondolja, hogy ez jó megoldás, mert a háború most folyik, és reagálni kell az új fejleményekre, például a Kárpátalját elért rakétatámadásra is. A MÚOSZ Európánkért díjával kitüntetett diplomata ugyanakkor elmondta azt is, hogy Pintér Sándor belügyminiszterrel volt beütemezett megbeszélése.

2022. május 07. Hetes Stúdió / részlet, Ljubov Nepop (22.05.07.)
10:36
00:00

A MÚOSZ által 2019-ben alapított Európánkért díjat most nem egy újságíró kapta meg, hanem Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet, aki a méltatás szerint személyes hangon, meggyőző erővel közvetíti a háború valóságát, a híreket kicsorduló könnyei hitelesítik. 

A diplomata elmondta, a kitüntetést az ukrán nép melletti szolidaritás kifejeződésének tekinti, bizakodásának adott hangot, hogy a már több mint 70 napja tartó háborúban minden nap közelebb visz a győzelemhez. Jelképes értékűnek nevezte, hogy a díjat az újságírók szövetsége adományozta, hiszen ebben a háborús helyzetben az ő munkájuk különösen fontos, ahhoz járul hozzá, hogy a világ megismerje az igazságot. Felhívta a figyelmet arra, hogy a harcok során már több mint húsz újságíró vesztette életét Ukrajnában. Hozzátette, az újságírás felelősséggel is jár, és a felelős újságíró tudja, hogy a szó erős fegyver.

Kárpáti János kollégánk készített interjút a nagykövettel. Elsőként arról, hogy a héten a magyar határtól 100 kilométerre fekvő volóci vasútállomás melletti transzformátortelepet is találat érte. Ljubov Nepop elmondta, felkészültek arra, hogy Oroszország egész Ukrajnát célpontnak tekinti, sőt, szerinte a Kárpátalját elért rakétatámadás azt mutatja, hogy az oroszok nem is állnak meg Ukrajna határánál.

Azzal kapcsolatban, hogy mi jöhet, május 9-én, a győzelem napján orosz részről, közölte: hajlandóak a tűzszünetre, hogy békésen rendezzék a helyzetet, 2014 óta beszélnek erről, azóta, hogy Oroszország háborút folytat ellenük. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij február 24-e, az invázió kezdete óta is folyamatosan szorgalmazza a tárgyalást Vlagyimir Putyinnal. Számukra az lenne a győzelem, ha visszaszereznék területi egységüket és az oroszok kivonulnának az országból.

Közölte: ha Putyin mozgósítást rendel el 9-én, akkor is ugyanúgy fognak harcolni. Most is ugyanúgy háború van, attól függetlenül, hogy az orosz elnök különleges hadműveletnek nevezi – fűzte hozzá. Most is igyekeznek mozgósítani, most is ellenállnak, de ehhez fegyverekre van szükségük és szankciós nyomásra, ezeket pedig nyugati partnereiktől kérik, Magyarországtól is.

Arra a kérdésre, hogy milyen most a kommunikáció az ukrán és a magyar kormány között, Ljubov Nepop elmondta: kommunikáció létezik nagyköveti szinten, ő állandóan kéri a találkozókat, az interjú idején (május 5-én, csütörtökön) éppen Pintér Sándor belügyminiszterrel volt betervezett megbeszélése. A belügyminisztert a Magyarországtól kért segítségről és az ukrán menekültek helyzetéről is tervezi kérdezni – mondta.

Sajnos azonban mostanában többször kapott olyan választ, hogy a kormány még alakul, és inkább később találkozzanak, azonban nem gondolja, hogy ez jó megoldás, hiszen a háború most folyik. Továbbra is fogja keresni a magyar felet, reméli, hogy lesz fogadókészség, mert a párbeszéd kulcsfontosságú, minden új fejleményre (ilyen például a kárpátaljai támadás is) időben kell reagálni – tette hozzá.

A riportot a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Hetes Stúdió
2022. május 7., szombat 15:30
Riporter: Kárpáti János