„Klubrádió
A lényeg

Az ukrán nagykövet találkozót kért a kormánytól, szeretné tudni, mit mondott Orbán a pápának

3/05/2022 21:48

| Szerző: Klubrádió

Ferenc pápa szerint Orbán Viktor azt mondta a háborúról: az oroszoknak van egy tervük, és május 9-én mindennek vége lesz. Ez meglepte az ukrán nagykövet, aki találkozót kért a kormánytól, hogy megtudja, milyen információi vannak a magyar félnek.

Ferenc pápa a Corriere della Serának adott interjújában megemlítette Orbán Viktor nevét is, aki szerinte a választás utáni magánkihallgatásán azt mondta a háborúról: az oroszoknak van egy tervük, és május 9-én mindennek vége lesz. A pápa reméli, hogy tényleg így van, de ő azért pesszimista. 

Ennek apropóján Ukrajna budapesti nagykövete, Ljubov Nepop találkozót kért a magyar kormánytól – írja az Azonnali. A portálnak nyilatkozott a diplomata, aki úgy fogalmazott: „Tudjuk, hogy sokszor a partnereinknek több információja van mint nekünk, és nagyon fontos lenne, hogy mi is megkapjuk őket, hiszen fontos lehet a háború befejezéséhez, hogy tudjunk hasonló tervekről.”

Ljubov Nepop hozzátette, hivatalos forrásokra alapozná a tudását. Ugyanis, mint mondta, „nemrég megjelent Magyarországon a hír, hogy korlátozás nélkül tudnak ukrán sebesült katonákat fogadni, közben mi hivatalosan azt az információt kaptuk, hogy negyvenhatot. De arról is jelent meg hír, hogy az ukrán gyerekek az anyanyelvükön tanulhatnak, a hivatalos tájékoztatásban már az állt, hogy ez a magyar nyelv megtanulását jelenti. Csak a hivatalos forrásból tudunk dolgozni”.

A nagykövet egyelőre nem kapott választ a találkozóról. „A külügyminisztériummal együttműködünk, néha kapunk találkozót, néha nem” – mondta.

(Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor)