„Klubrádió
A lényeg

Hiába kérik a menekültadatokat, az ukrán nagykövetségnek nem árulja el a kormány

4/05/2022 07:35

Rendszeresen és több, pontosabb adatot szeretne kapni a kormánytól Ukrajna budapesti nagykövetsége a Magyarországra érkező menekültekről, írja a Népszava annak kapcsán, hogy az ukrán nagykövetség hivatalos jegyzéket küldött a külügyminisztériumnak. Ebben a dokumentumban szorosabb együttműködést, és egy olyan megbízottat kértek, aki folyamatosan tartaná a kapcsolatot Ljubov Nepop nagykövettel a menekültek ügyeinek kezelése, jogaik biztosítása érdekében.

Ukrajnai háború - Soltész: jelesre vizsgázott a nemzet a men
 

 
Beregsurány, 2022. április 13. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke (k) sajtótájékoztatót tart: Jelesre vizsgázott a magyar nemzet az Ukrajnából érkező menekültek megsegítésében - mondta Soltész Miklós. MTI/Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila
 

 

Jelenleg a nagykövetség a Külgazdasági és Külügymisztérium (KKM) azon diplomatáival tartja a kapcsolatot, akikkel az ukrán-magyar viszony különböző területein korábban együttműködtek, írja a lap. Ezenkívül bizonyos kérdésekben a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs titkárságával, a Belügyminisztérium illetékes szerveivel és a rendőrséggel működnek még együtt.

Ennek hiányában például nem tudnak 53, szülő nélkül az országba lépett gyerekről. A nagykövetség többször kérte, hogy küldjenek rendszeres tájékoztatást. Legutóbb április 12-én a KKM-től kaptak hivatalos jegyzéket, amely szerint február 24-e óta 537 393 ukrán állampolgár lépett Magyarország területére, 14 399-en kérelmeztek menedékjogi eljárást, és közülük 3 779 fő kapta meg a menedékes státuszt, a magyar hatóságok addig 9464 érkezőnek biztosítottak szállást, de nem tudták megmondani, hogy közülük hányan ukránok.

De nemcsak ez a felszínes adatközlés, hanem "a jelek szerint a számok sem stimmelnek" - írja a nagykövet a lapnak.

Április 12-én 537 393 menekültről tájékoztatták őket, április 28-án Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő már 646 458 Ukrajnából érkezett emberről számolt be, ehhez képest az Országos Rendőr-főkapitányság 172 ezer újabb ukrán menekült érkezését regisztrálta ebben az időszakban. Így vagy a nagykövetség nem kapott pontos adatokat, vagy a kormány illetve a rendőrség számai nem voltak pontosak, írja a lap.

A külügyminisztérium nem reagált a lap kérdéseire.