„Klubrádió
Reggeli gyors

Az önkormányzati szövetség fideszes elnöke szerint is kisebb lesz a pálya, de ezen kell focizni

11/06/2020 15:16

| Szerző: Klubrádió

Schmidt Jenő fideszes polgármester, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke szerint is jelentősen lecsökken a mozgásterük a jövő évi költségvetéssel, de ehhez kell alkalmazkodni. „Hiába akarunk erősebb önkormányzati szektort, ha a kormány nem akar” – fogalmazott. 

2020. június 11. Reggeli gyors / részlet, Schmidt Jenő (20.06.10.)
07:33
00:00

Úgy tűnik, nemcsak a főváros, hanem minden önkormányzat megszenvedheti a jövő évi költségvetést. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) többpontos javaslatcsomagot állított össze, erről kérdeztük Schmidt Jenőt, a szervezet elnökét. 

A Somogy megyei Tab Fidesz-KDNP-színekben győztes polgármestere elmondta: ott volt az egyeztetésen, amely két és fél órán át tartott. Annak eredményeként a kormány elé visznek javaslatokat, akik ott voltak állampolgári szinten. Ezek között említette, hogy ha az állam elviszi a gépjárműadó teljes összegét (bár, hozzátette, ez eddig sem önkormányzati, hanem központi adó volt, csak megkapták), akkor a beszedését se az önkormányzatoknak kell intézniük, hiszen nem kapnak belőle semmit se. Ezenkívül az adófeltöltés is érdekes kérdés, azzal egyet lehet érteni, hogy a cégek ne előlegezzenek, hanem a valós teljesítés után fizessenek adót, viszont ez az átmeneti időszakban komoly forráskiesést okoz. Erre született meg egy össz-önkormányzati szinten 200 milliárd forintos hitelkeret, amelyhez átmenetileg hozzá lehet férni az adófeltöltés elmaradása miatt.

 Egyre kisebb pályán játszanak az önkormányzatok (kép: Pixabay)
 
 


Beszéltek arról, hogy nő a kapott támogatás nagysága, de teljesen új elvrendszert vezetnek be. Eddig a beszámítás rendszere működött a gazdagabb önkormányzatoknál: ha kaptak volna egy egységnyi támogatást egy feladatra, akkor azt nem utalták át nekik, mert az állam deklarálta, hogy ki tudják fizetni az adóbevételeikből. Közölte: a jövő évben 16 százalékkal emelkedik a kapott támogatás összege – ez GDP-arányosan nem éri el az 5 százalékot. 130 milliárddal növekszik tehát a főösszeg 2020-hoz képest tehát, de a másik oldalon a beszámítás helyetti szolidaritási adót jóval szélesebb körben kell befizetni, tehát 900 önkormányzat rögtön be is fizeti a kapott támogatást. Az államháztartástól semmiféle többlettámogatást nem kap az önkormányzati szektor, sőt, az önkormányzatok mozgástere nagyon lecsökken, maximum 50 milliárd lesz az egész országban, amit nem a kötelező feladatok ellátására kell fordítani – jelentette ki Schmidt Jenő.

Schmidt Jenő úgy fogalmazott: „hiába mondanánk azt, hogy erősebb önkormányzati szektort akarunk, ha a kormány nem akar”. Innentől kezdve azon a pályán kell játszani, amelyet a kormány és a parlament meghatároz, hogy ez tetszik vagy nem tetszik, az más kérdés – tette hozzá. Nagyfokú állami elvitel, centralizáció megy végbe, ennek vannak jó és rossz oldalai is. Ez az önkormányzati szektorban úgy csapódik le, hogy jelentős feladattömeg áramlik át az államhoz. Hogy ez jó-e vagy sem, azt majd eldöntik a választók, meg akik benne élnek – fogalmazott. Nekik úgy kell alkalmazkodniuk, hogy az önkormányzati világ fenn tudja tartani azokat a feladatokat, amelyeket a mindenkori hatalom kiró rá.

Az interjúkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.com

Reggeli gyors
2020. június 11., csütörtök 06:45
Műsorvezető: Lampé Ágnes