„Klubrádió
Reggeli gyors

Költségvetés lesz, de senki nem tud semmit

11/06/2020 15:21

| Szerző: Klubrádió

Felelőtlenség most előrehozott költségvetést készíteni. A koronavírus okozta válság felforgatta a világgazdaságot és Magyarország számára nagyon rossz a prognózis.

2020. június 11. Reggeli gyors - részlet 20.06.11. Petschnig Mária Zita
08:03
00:00

2020. június 11. Reggeli gyors - részlet 20.06.11. Szabó Tímea
00:00
00:00
Idén 8 százalékkal eshet vissza a magyar GDP, ha nem lesz második hulláma a koronavírus járványnak. Amennyiben lesz, akkor még ennél is súlyosabb lehet a helyzet – állapítja meg az OECD előrejelzése. A világgazdaságban 6 százalékos visszaesésre számít a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. A magyar kormány persze optimistább, 3 százalékkal számol, az MNB 2-3 százalékkal, a Világbank 5, az Európai Bizottság 7 százalékos visszaesést prognosztizál. Petschnig Mária Zita közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa úgy jellemezte a helyzetet a Reggeli gyorsban, hogy senki nem tud semmit, bár több évtizedes tapasztalat szerint az OECD előrejelzései állnak legközelebb a valósághoz.

Ilyen körülmények között készített a magyar kormány költségvetést a jövő évre, ami a szakember szerint felelőtlenség. A hazai gazdaság rendkívül kitett, nagyon függ a világgazdasági változásoktól. Az autóipar a legérzékenyebb a válságra, a magyar export pedig arra épül, a turizmus mintegy 10 százalékát adja a nemzeti összterméknek, amikor adja, adhatja. Idén biztosan nem.

Az autóiparnál tartva: nem lehet tudni, hogy a beszállítóláncok mikor állnak helyre, melyek szűnnek meg. Aztán a munkanélküliség, az esetlegesen elhúzódó korlátozások miatt stagnáló, sőt csökkenő kereslet is kiszámíthatatlan, illetve a tendencia egyértelmű, de a mérték kérdéses. Emelkedik az államadósság, a tervezett 3,8 százalékos hiánycél biztosan nem tartható, irreális.

A kormány ugyan készített valamiféle gazdaságmentő csomagot, de azt úgy változtatja, hogy másnap már rá sem lehet ismerni az előzőre. Az intézkedések pillanatnyilag jelenthetnek valami segítséget, de nem látható a hosszú távú terv, a koncepció.

Petschnig Mária Zita azt mondta a Reggeli gyorsban, hogy a járványnak még a biológiai részét sem ismerjük, hogy ismernénk akkor a gazdasági következményeit.

Költségvetés - Varga Mihály benyújtotta a 2021-es költség
MTI/Koszticsák Szilárd
 

 

Ködszurkálás

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arról beszélt ugyanebben a műsorban, hogy pártja már korábban is kifogásolta a korai költségvetést. Semmi sem indokolja más években sem, idén pedig tényleg csak ködszukálásról van szó. Ezt egykor Orbán Viktor kitalálta, és azóta így van. Ráadásul a költségvetés módosítása a kormánynak is joga van, vagyis akkor és azt csinál, amit akar, parlamenti hozzájárulás nélkül.

A képviselő a jövő évi büdzsét az embertelenség, a bosszúállás és a lopás költségvetésének nevezte. Embertelen, mert az egészségügyre, az oktatásra nem szán eleget. Van némi emelkedés, amivel a kormány büszkélkedik is, de ez valójában csökkenés, mert a bázissal, a kindulóponttal trükköznek. A bosszúállást az önkormányzatok fogják megérezni, a lopás pedig adott. Mészáros, Garancsi és a többi oligarcha jár jól megint. Már nem a stadionépítés a sláger, hanem a vasútfejlesztésnek nevezett projekteken keresztül viszik ki a pénzt.

Az interjúkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors
2020.06.11. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes