„Klubrádió
Esti gyors

Rozsdaövezetek: újabb einstandtól tart a fővárosi önkormányzat

2/06/2020 21:01

| Szerző: Klubrádió

Gy. Németh Erzsébet szerint jó gondolat, hogy a települések kezdjenek valamit a rozsdaövezetekkel, de nem úgy, hogy "Orbán Viktor magához vonja a rendelkezési jogot, és a kis mutatóujjával kijelöli", hogy melyik területen melyik kedvenc befektetője építkezzen.

2020. június 02. Esti gyors / részlet, Gy. Németh Erzsébet (20.06.02.)
04:58
00:00

Rozsdaövezetek kijelöléséről szóló törvényjavaslatot nyújtott be a kormány az országgyűléshez, erről kérdeztük Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettest. Szerinte egy normális országban, jogállamban meg tudnának állapodni ilyen kérdésekről az önkormányzatok a kormánnyal.

Hangsúlyozta: ehelyett újabb einstandtól tart a fővárosi önkormányzat, attól, hogy kiveszik az önkormányzat hatásköréből az ilyen területek fölötti rendelkezést. A jogszabály szövege szerint kikérik az önkormányzatok véleményét, de egy következő pontban ezeket „ugyanúgy kiemelten közérdekű beruházásoknak fogják nyilvánítani, mint az oligarcháiknak fontos beruházásokat”, ahogy a Kopaszi-gáton Garancsi István „hihetetlen méretű” ingatlanfejlesztését, vagy a IX. kerületben „Orbán Viktor török barátjának” építkezését. Attól tartanak, hogy az önkormányzatoknak ezután ezekhez nem lesz semmi közük.

Közölte: általában, amikor ilyen beruházás elindul, az adott önkormányzat szerződést köt a befektetővel, ebben elvár tőle néhány olyan közösségi fejlesztést, amely a terület megújításához kell. Szerinte amikor megépülnek ezek a lakások a rozsdaövezetekben, azokat majd a fejlesztő értékesíti, de az óvodáról, iskoláról, orvosi rendelőről nem fog gondoskodni, hanem elvárja az önkormányzattól. Ezért mondják, hogy nem így kell fejleszteni ezeket a területeket. Gy. Németh Erzsébet úgy fogalmazott: jó gondolat, hogy a települések kezdjenek valamit a rozsdaövezetekkel, de nem úgy, hogy "Orbán Viktor magához vonja a rendelkezési jogot, és a kis mutatóujjával kijelöli", hogy melyik területen melyik kedvenc befektetője építkezzen.

Felvetődik, hogy ezeken a területeken kármentesítésre lesz szükség az évtizedek alatt lerakódott szennyeződés miatt. Gy. Németh Erzséet azt mondta: a kormány önmagát határozza fel ezzel a törvénnyel, hogy a környezetvédelmi munkákat egyedi szabályokban rögzítse. "Ad absurdum az is előfordulhat", hogy az önkormányzatot bízza meg ezzel – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ez nem az ő feladatuk és biztosan nincs rá forrásuk.

Összegezve a főpolgármester-helyettes szerint ez újabb elfogadhatatlan lépés, beavatkozás az önkormányzatiságba, kiveszik az önkormányzatok kezéből azokat a lehetőségeket, amelyekre őket annak idején létrehozták. Hogy egy városban mi történik egy rozsdaövezettel, arról az adott település képviselő-testülete, Budapesten a Fővárosi Közgyűlés illetékes dönteni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Pas-6/wikimedia commons

Esti gyors
2020. június 2., kedd 18.40
Műsorvezető: Kárpáti Iván