„Támogassa
A lényeg

Az EU magyarországi raportőre: A kormány "fólizása" és a büntetés alapjogokat sért

16/07/2023 08:32

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Miután a pedofil törvény szövege jogilag vitatott és uniós alapjogokat sért, ajánlatos ellenállni és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni – tanácsolta Gwendoline Delbos-Corfield, aki eljött Budapestre a Pride-menetre és exkluzív interjút adott a Klubrádiónak.

2023. július 16. A lényeg (2023.07.16.) Gwendoline Delbos-Corfield
02:32
00:00

Miért jött el Magyarországra a Pride hónap végét jelentő felvonulásra ünnepelni? – kérdem a Pride-menetben felvonuló uniós képviselőt, Magyarország raportőrét, a francia Gwendoline Delbos-Corfieldet.

Évek óta készültem, hogy eljövök erre az eseményre, és az idei végre összejött. De amiatt is jöttem, mert hallottam a könyvek befóliázását. Ráadásul olyan bizarr nyilatkozatokról tudok, hogy úgy gondoltam, most aztán tényleg szolidaritást kell vállalnom azokért, akiket támadnak.

Ráadásul a Líra könyvkiadót már másodszor büntetik meg, nem is kis összegre, 12 millió forintra.

A büntetés önmagában is elkeserítő, de ami e mögött, mint szimbolikus jelentés húzódik meg, még ijesztőbb. Tulajdonképpen vannak másodlagos állampolgárok és másodlagos könyvek. Nevetséges, hogy a két évvel ezelőtt éppen ma elfogadott törvényt "gyermekvédelmi" törvénynek nevezték, amikor ez nem más, mint az LMBTQ közösségek elleni törvény. Eddig nem is nagyon büntettek, de most nagyon beindult a kisebbségek elleni kampány. Nincs még egy ilyen törvény és nincs olyan könyvfóliázás az Európai Unió egyetlen országában sem, amire a most a kiadókat kényszerítik. Nagyon bizarr.

 
 Gwendoline Delbos-Corfield, az EU magyarországi raportőre és Csernyánszky Judit riporter
Mátyus László
 

Az amerikai nagykövet Budapesten azt mondta, ez tulajdonképpen a szólás- és véleménynyilvánítás szabadság megsértése. Ami, tegyük hozzá, alkotmányos jog.

Ez pontosan így van. És alkotmányos jog megsértése az is, ha könyveket tiltunk el a gyerekektől, amelyek a valós világot mutatják be, és segítik megérteni nekik a környezetüket, vagy éppen a saját testüket, életüket, a világszemléletet. Mindez a legfontosabb alapjogok egyike. Én egyébként attól tartok, ez vissza fog ütni a kormányra.

Mit tehetnek ezek a független kiadók? Fizessék meg a büntetést, amikor a kormányintézkedés sért alapjogot és alkotmányt?

Valóban érdemes elgondolkodni azon, hogy ellenállnak.

Egyébként már nyilatkozta a kiadó, hogy ők törvénytisztelő emberek.

Igen, de tényleg át kell ezt gondolni különösen annak ismeretében, hogy tulajdonképpen a törvény szövege sem világos. Nekem rengeteg jogi problémám van a törvény szövegével. És mi lesz a következő könyv? Ha a Heartstoppert – ami egyébként megy magyarul is a Netflixen, betiltják? Shakespeare? Rómeó és Júlia? Én azt gondolom, az Emberi Jogok Európai Bírósághoz is lehetne fordulni ezzel a panasszal.

S amikor arról kérdem, hivatalos úton van-e itt? Gwendoline Delbos-Corfield elmondja, tulajdonképpen igen, mint a magyar jogállamiságért is felelős uniós képviselő.

Voltak tárgyalásaim a francia követségen, és civil szervezetekkel illetve képviselőkkel is. Kollégáim is számos helyre mentek a Pride alkalmából. Nekem itt a helyem Magyarországon. Egyébként szinte minden harmadik hónapban itt vagyok, hogy személyesen is felmérhessem, valójában hogy állnak a dolgok Magyarországon. És folyamatosan írom a jelentésemet is.

Ahogy hallom, a spanyol soros elnökség szintén napirenden tartja a 7-es cikkely ügyét. Tehát haladnak előre a dolgok.

Sőt, azt kell mondjam magának, hogy a 7-es cikkelyes eljárást most már kész tényként kell elfogadnia a kormánynak. Igen, napirenden lesz, meghallgatás lesz. A múlt héten Brüsszelben az Európai Tanács számos tagjával beszéltem, és mindenki látja, tudja, mondja, a 7-es cikkely nincs függőben, az eljárás célba ér.

Esetleg tudja a menetrendet?

Azt sajnos még nem tudhatjuk, lehet, hogy még ez a parlament és vezetőség viszi végig a terminus végéig, az is lehet, marad a következőre. Mindenesetre, ha elhúzódna a magyar elnökség idejére, akkor természetesen ezt nem a magyar kormány fogja menedzselni a pártatlanság elvárásainak megfelelően. De azt tudniuk kell, hogy nagyon sokat fogok dolgozni ezen és kitartóan küzdök azért, hogy még ebben a ciklusban lássunk eredményt. Abban bízhatunk, hogy első lépésként megszületnek az úgynevezett javaslatok, amelyeket második lépésben fognak követni a szankciók. S hangsúlyozni szeretném, hogy nem a magyar választókat szeretnénk szankcionálni, hanem a kormányt. Azt már tudjuk, hogy ennek legeredményesebb formája a pénzmegvonás, de annak kárát nem az emberek fogják látni. Ehhez egyébként módosító javaslatokra van szükség, mert a szankciók jelen esetben az egyszerű embereket is érintik.

A kormány a most véget ért svéd soros uniós elnökséget gyakorlatilag zsarolta a NATO-tagsággal.

Nem, ez nem sikerült neki, hisz ugyanúgy volt parlamenti vita a 7-es cikkelyről, ugyanúgy elfogadtunk a svéd elnökség vezetésével határozatokat. Szóval a zsarolás nem működik többé. Kiismerte az EU a magyar kormány taktikáját, ez nem fog többé működni. Azt kell mondjam, ebből a szempontból a svéd elnökség a lehető legjobb volt.

A riportot meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.