„Köszönjük,
A lényeg

Karácsony: Ahol az LMBTQ-emberek nem szabadok, ott senki sem szabad

15/07/2023 17:51

| Szerző: Klubrádió

"Ahol az LMBTQ-emberek nem szabadok, ott senki sem szabad. Ahol a roma emberek nem szabadok, ott senki sem szabad. Ahol nem szabadok a diákok, ott senki sem szabad" – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Budapest Pride felvonulás végén tartott beszédében.

A 28. Budapest Pride felvonulás végén a Vajdahunyad váránál beszédek következtek. Steiner Kristóf műsorvezető, a rendezvény házigazdája arról beszélt, bár ő nem él Magyarországon, mégis itt a helye a Pride-on, „mert még mindig nagyon sok mindenen kell együtt változtatnunk. Addig nem beszélhetünk sikerről, amíg nincs 100 százalékos jogegyenlőség”.

Karácsony Gergely főpolgármester azzal kezdte, hogy „jó estét, Pride, jó estét, szerelem!”. Elmondta, neki természetes, hogy eljött a felvonulásra, de ezt egyben kötelességének is látja. Természetes neki, hogy fejből mondja a szöveget, mondhatná azt is szerinte, hogy „befóliázták”. A valóságot viszont nem lehet lefóliázni, bár megpróbálják, gyűlölettel, hogy eltakarják, milyen nehezen élnek a magyarok napról napra – mondta.

„Ahogy a családtagjaimat, úgy szeretlek titeket is” – fogalmazott Karácsony, aki szerint a Pride politikai esemény helyett inkább örömünneppé vált, de még mindig nem szabad mindenki. „Ahol az LMBTQ-emberek nem szabadok, ott senki sem szabad. Ahol a roma emberek nem szabadok, ott senki sem szabad. Ahol nem szabadok a diákok, ott senki sem szabad”.

Karácsony szerint azért is kell, hogy sokan legyenek, mert akkor egy nagy céltáblává válnak, és arra már nem fognak lövöldözni. Ezért kell szerinte a többségi társadalomnak is részt vennie.

A főpolgármester szerint Budapest egy sziget, ám lehetne szárazföld is; „de ha kell, megőrizzük ezt a szigetet, amíg nem lesz az egész ország szabad”. „Vigyázzatok rá, szeressétek ezt a várost, mert ez a város is szeret titeket!” – zárta beszédét.

Szénási Szilvia roma aktivista, az Uccu Alapítvány vezetője azt mondta, az élete része lett a kirekesztés megtapasztalása, amivel meg kellett tanulnia együtt élni. Azért dolgozik mégis ellene, mert nemcsak őt, hanem a gyerekeit is érinti. Kijelentette: ma Magyarországon stigma romának lenni.

Szerinte olyan országban élünk, ahol a kirekesztés és a rendszerszintű elnyomás mindennapos, jelen van azokkal szemben, akik nem illeszkednek bele az uralkodó elit elvárásaiba. Ennek mind a roma, mind az LMBTQ közösség részese. Ezért van szükség azokra a közösségekre, amelyek támogatnak, amelyek közösen lépnek fel az egyenlőségért és a sokszínűségért. Azzal zárta beszédét: "Minden embernek joga van ahhoz, hogy boldog és szabad legyen. Éljen a sokszínűség!"

Bedő Dávid, a Momentum orszaggyűlési képviselője, a nemrég alakult Sokszínű Magyarországért képviselőcsoport elnöke azt mondta: nem akar olyan országban élni, ahol egy azonos nemű pár tagjai nem foghatják meg egymás kezét az utcán, ahol könyveket fóliáznak le, mert meleg szereplő van bennük, és ahonnan elköltöznek az LMBTQ-barátai, hogy külföldön normális életet tudjanak élni, és ahol nem lehet szivárvány színűre festeni egy padot anélkül, hogy „fasiszták” át ne festenék.

Magyarországon igenis vannak politikai pártok és politikusok, akik kiállnak az LMBTQ emberek mellett, a kormány gyűlöletkeltő propagandájával szemben – fogalmazott. Hozzátette: az LMBTQ-közösségek támogatására létrejött képviselőcsoport megalkotott egy nyilatkozatot, amely keretet ad a pártok és civil szervezetek közös fellépésének.

A szervezők tájékoztatása szerint 35 ezren vettek részt a 2023-as Pride-on. A beszédek után buli következett.