„Támogassa
A lényeg

Pressman a Pride-on: Ez a nap a magyaroknak fontos

15/07/2023 16:40

| Szerző: Klubrádió

Az elsők között, az élen vitte a Pride-felvonuláson az amerikai zászlót David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, aki ez alkalomból a Klubrádiónak is nyilatkozott.

2023. július 15. A lényeg / részlet, David Pressman (23.07.15.)
01:50
00:00

Úgy gondolom, ez fontos nap az ön számára személyesen is, és a követség küldetése szempontjából is – kérdeztük David Pressmant a Vajdahunyad vára előtt, mielőtt amerikai zászlóval a kézben el nem indult a Budapestre akkreditált amerikai nagykövet a Pride-felvonulás élén a Hősök tere és az Andrássy út irányába.

– Ez a nap elsősorban a magyarok és Magyarország számára fontos. Hisz ezen a rendkívüli napon a legkülönfélébb háttérrel és nézettel rendelkező magyarok gyűlnek össze, hogy hallassák a hangjukat, hogy ünnepeljenek, és erősítsék az emberi méltóságba vetett hitet, hogy ez a közösség még több értéket mutathasson fel. Az Egyesült Államok pedig büszke erre, és azért van itt, hogy támogatását fejezze ki.

A nem éppen súrlódásmentes magyar-amerikai kapcsolatokra vonatkozó kérdésre válaszolva pedig megjegyezte:

– Minden tiszteletem a magyar kormányé, minden szinten igyekszünk kiépíteni a párbeszédet. Nem titkoljuk, hogy számos kérdést másképp ítélünk meg, de ez adja meg a kapcsolat dinamikáját, amivel mind az amerikai, mind a magyar kormány teljes mértékben tisztában van. Rendszeres párbeszédet folytatunk a mindkét felet egyformán aggasztó kérdésekről, és közben praktikus megoldásokat keresünk, hogy ez a kapcsolat jobb legyen. Embert próbáló időket élünk, látva azt, ami a régióban és szerte a világon történik. Mint szövetségesek és partnerek igyekszünk együtt megfelelni a kihívásoknak – mondta el a Klubrádiónak a diplomata.