„Köszönjük
A lényeg

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint jogsértő a magyar transztörvény

22/06/2023 15:20

| Szerző: Klubrádió

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön kimondta, hogy a nem- és névváltoztatás lehetőségét ellehetetlenítő törvénnyel Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A magyar országgyűlés 2020-ban fogadta el a 33-as paragrafust, amelynek értelmében nincs lehetőség a nem- és a névváltoztatás jogi elismerésére. Azóta az anyakönyvi nyilvántartásban megjelent a születési nem fogalma, amit az "elsődleges nemi jelleg és kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem" szerint határoznak meg. Ez az adat nem megváltoztatható. A törvény azóta is ellehetetleníti a nemváltó műtétek jogi elismerését és a magyarországi transznemű embereket, a panaszokkal az Alkotmánybíróság nem foglalkozik.

A Transvanilla Transznemű Egyesület ezért fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához: ügyfelük még a 33-as elfogadása előtt kérvényezte a nem- és névváltoztatást, de akkor azt a hatóságok jogszabályi hiányosságokra hivatkozva elutasították, később pedig már az új törvény miatt utasították el. A strasbourgi bíróság azt állapította meg, hogy a kérelmezőt súlyos lelki és egészségügyi kár érte, és a kormány súlyos szabálytalanságot követett el, amiért a magánéletével és személyes identitásának elismerésével magára hagyta. A döntés szerint a transzfób törvény sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, ami az egyének nemi identitását védi. A Fővárosi Törvényszék elismerte a jogsértést.

Az egyezmény a jog hatékony gyakorlásához szükséges új intézkedéseket, jogszabályi keretet és jogorvoslati eljárásokat ír elő.

Budapest Pride
 
Budapest Pride 2017
 
Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) fesztiválja, a 22. Budapest Pride felvonulásának résztvevői a Várkert Bazár előtt 2017. július 8-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

(Via 444)