„Támogassa
Reggeli gyors

Az előválasztások évére készül az MSZP

13/11/2020 09:59

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Ellenzéki szövetségből kormányváltó szövetséggé kell válni, szükség van egy közös minimum programra, amit minden párt vállal – mondja Tóth Bertalan.

2020. november 13. Reggeli gyors - részlet 20.11.13. Tóth Bertalan
00:00
00:00

Arról már augusztusban megegyezett hat ellenzéki párt vezetője, hogy közös jelöltet indítanak minden választókerületben. Valószínűleg közös miniszterelnök-jelöltjük lesz, és minden bizonnyal egyetlen listát állítanak majd. A legesélyesebb jelölteket előválasztásokon szeretnék megtalálni. Az MSZP elnöke bízik abban, hogy az év végéig meg tudnak állapodni a menetrendben, így 2021 az előválasztások éve lesz.

Tóth Bertalan azt is fontosnak tartja, hogy az ellenzéknek legyen egy közös minimum programja, amivel minden párt azonosulni tud és minden jelölt elfogad, aláír. Olyan programra van szükség, ami a választók számára elfogadható, szimpatikus, ugyanakkor számon kérhető a későbbiekben. Különben hogyan tudnának majd koalícióban kormányozni, ha a választók bizalmat szavaznak az ellenzéki pártoknak?

Egy ilyen program összeállítása óriási munka, szerencsére nem csak a pártok szakértői dolgoznak rajta, hanem például a V 21 csoport is. Vannak más civil szakértői szerveződések, de rendszeresen küldenek javaslatokat a szakszervezetek is. Az MSZP ajánlata az volt a többi párt számára, hogy a program szóljon a jogállamiságról, a demokratikus párbeszédről. Tartalmazzon egy szociális fordulatot, mert most az a helyzet, hogy oda jut több, ahol amúgy is több van, továbbá hangsúlyosan szerepeljen benne a környezetvédelem, tehát a zöldpolitika. Meg kell mutatni a választóknak, hogy immár nem ellenzéki szövetségről van szó, hanem kormányváltó szövetségről, olyanról, amely képes elvezetni, kormányozni az országot.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Reggeli gyors
2020.11.13. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás