„Klubrádió
Megbeszéljük...

Az ellenzék nem rendszer-, legfeljebb kormányellenes

30/10/2020 00:04

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Egy önkényuralmi rendszerben másképp kell viselkednie az ellenzéknek, mint demokráciában. Ezt tíz éve nem veszik tudomásul. Bauer Tamás véleménye lesújtó.

2020. október 29. Megbeszéljük - részlet 20.10.29. Bauer Tamás
14:59
00:00

Az ellenzéknek nincs szüksége kétharmados választási győzelemre, egyszerű többséggel is lebonthatja Orbán rendszerét, mivel az alkotmányellenes. Az alaptörvény tiltja az egyeduralomra való törekvést. Ezt vetette föl minap Elek István publicista Vörös Imre alkotmánybíró álláspontjára emlékeztetve. A gondolatot mások is helyesnek tartották.

Bauer Tamás közgazdász, korábbi politikus szerint is igaz, hogy Orbánék felszámolták a demokratikus jogállamot, alkotmánysértő módon. Nem véletlen, hogy anno forradalomnak nevezte választási győzelmüket a Fidesz elnöke. A feladat, ami tehát az európai normák hívei előtt áll, az egy új rendszerváltás, Sólyom László kifejezésével élve: jogállami forradalom.

Bauer Tamás szerint ehhez három dolog kell.

Tömeges elégedetlenség, de nem egy apátiába hajló, hanem egy cselekvésre késztető elégedetlenség. Aztán: rendszerváltást akaró, ha tetszik forradalmi ellenzék, amelynek világos programja is van. Harmadszor pedig a hatalom összeomlása. Ez utóbbinak semmi jele sincs, a Fidesz Bauer szerint magabiztosabb, mint valaha.

Forradalmi ellenzék? Nos, az ellenzék az elmúlt tíz évben partnere volt a Fidesznek. Különösen az LMP, de a Jobbik is megszavazott egy fontos alkotmánymódosítást. Hiller István, az MSZP egyik fontos embere büszkén mondja, hogy konzultál Orbán Viktorral. Mesterházy Attila, közös bizottság felállítást javasolja, hogy kormány és ellenzék az ország fontos kérdéseiről tanácskozzon. Karácsony Gergely kompromisszumokra kényszerül érthető módon, de egyszerre javasol díszpolgári címet két elődjének, mintha Demszky Gábor nem egy igazi demokrata politikus lenne, Tarlós István pedig nem Orbán embere. Két ember van a 66 ellenzéki képviselő között, aki megpróbált valamit tenni, amit ilyen helyzetben kell: Gyurcsány Ferenc és Hadházy Ákos. Hadházyt szinte ki is vetik maguk közül a többiek.

Bauer Tamás szerint az ellenzék egyszerűen nem látja be, hogy más a dolga, és más módszereket kell használnia egy önkényuralmi rendszerben, mint a demokráciában. Az elmúlt tíz év bizonyítja, hogy alkalmatlan az Elek-féle megoldásra, és egyébként a jelenlegi helyzet is alkalmatlan rá, nincsenek meg hozzá a politikai feltételek. Nem beszélve arról, hogy a választók is máshoz vannak hozzászoktatva.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Megbeszéljük
2020.10.29. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás