„Klubrádió
Megbeszéljük...

Az ellenzéknek nincs szüksége kétharmadra

27/10/2020 19:49

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Elek István publicista, Orbán Viktor korábbi tanácsadója írta le, miként építheti újjá a demokráciát az ellenzék, egyszerű többséggel.

2020. október 27. Megbeszéljük - részlet 20.10.27. Elek István
25:31
00:00

Orbán rendszere illegitim. Ezt már többen is megállapították, de annak pontos levezetése eddig hiányzott, hogy miért, és hogyan lehet azt kétharmados többség nélkül lebontani. Az ellenzékben ott az aggodalom, hogy kétharmadot lehetetlen elérni a 2022-es választáson, ha mégis nyernének, minimális többséggel nem tudnának kormányozni. Elek István szerint emiatt kár aggódni. 2013-ban, az Alkotmány 4. módosításakor volt egy fordulópont. Ebben a módosításban az szerepel, hogy az Alkotmánybíróságnak nincs joga az alkotmánymódosításokat tartalmilag vizsgálni, és ezt maga az Ab is „lenyelte”. Ebben a pillanatban jött létre az önkényuralmi rendszer, amire Orbán folyamatosan törekedett.

Egy lopakodó államcsínyt hajtott végre, törvénymódosítások sorozatával. Akkor persze ezt kevesen látták át. Márpedig a kizárólagos hatalomra való törekvés akkor is alkotmányellenes volt, és most is az, mert ezt a passzust a mostani Alaptörvényben is benne hagyták, lehet, hogy figyelmetlenségből. Az ellenzék az Alkotmánybíróság elé vitt egy-egy törvényt, amelyeket a testület egyenként vizsgálva vagy elfogadott, vagy nem, de nem nézte együtt, egységében. Márpedig akkor rajzolódik ki a kép, ha ezt valaki megteszi.

Elek István felhívta a figyelmet arra, hogy a kizárólagos hatalomra való törekvés ellen mindenkinek kötelessége fellépni a jog szerint, és ami talán kevésbé köztudott: nem csak törvényes eszközökkel. Következésképpen: egy új, ellenzéki többségű parlament –lehet ez a többség akár csak egy mandátum is- egyetlen döntéssel megsemmisítheti az Orbán-érában hozott törvényeket, amelyekkel államcsínyt készítettek elő, és elkezdheti a jogállam újjáépítését.

Elek István persze számít arra, hogy a Fidesz Alkotmánybírósághoz fordulna ilyen esetben, és az Ab köztudottan kormánypárti többségű. Csakhogy maga az Alkotmánybíróság is illegitim a jelenlegi összetételében. Az ellenzék feladata tehát nem egyszerű, alaposan át kell gondolnia minden lépést, és az ütemezést. Az elképzeléseket egészen pontosan ki kell dolgozni, olyan alapossággal, hogy azok törvényjavaslatként is benyújthatók legyenek. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.10.27.16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás