„Klubrádió
Reggeli gyors

Előválasztást és egy listát akarnak az ellenzékiek

3/11/2020 14:35

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A Momentum és az MSZP vezetői nem képviselik teljesen a szavazóik véleményét. Az előválasztást a Fidesz táborában is sokan jónak tartják. A Fidesz tart a budapestiektől.

2020. november 03. Reggeli gyors - részlet 20.11.03. Pulai András
00:00
00:00

Az ellenzéki szavazók háromnegyede úgy gondolja, hogy pártjaiknak közös listát kell állítaniuk 2022-ben, 5 százalék tartaná jónak két lista összeállítását, 8 százaléknak pedig az a véleménye, hogy minden ellenzéki párt induljon külön a választásokon. A Publicus Intézet készítette a kutatást a Népszava megbízásából. Pulai András ügyvezető szerint az indokolhatja a választók viselkedését, hogy a közös lista sikerében bíznak a legjobban.

Előválasztások megtartását az ellenzéki szimpatizánsok kétharmada tartja hasznosnak, hiszen ily módon lehet megtalálni a legesélyesebb jelöltet, de a Fidesz táborának egy része is jónak tartja ezt a megoldást.

A kormányváltást akarók nagyrészt optimisták, szó nincs arról, hogy lefutottnak gondolnák a választásokat. Persze nem beszélhetünk az ellenzékről úgy, mintha az egységes lenne. Például a közös listát a DK-sok 97 százaléka támogatná, de az MSZP-nél már csak 61, a Jobbiknál pedig 81 százalék ez az arány. Törésvonal van a Momentumnál és az MSZP-nél abban is, hogy részben mást gondolnak a jó választási stratégiáról a pártvezetők és mást a szavazók. Szóval van még tennivaló bőven.

Érdekes megállapítása még a kutatásnak, hogy miként látják a szavazók, vajon a Fidesz miért nem indít  országosan ismert politikusokat egyéni jelöltként Budapesten. A hivatalos magyarázat az, hogy Varga Mihálynak, Kocsis Máténak, vagy Gulyás Gergelynek annyi kormányzati feladata van, hogy nem lenne ideje kampányolni. Nos, az ellenzéki szavazók 62 százaléka, de a kormánypártiak ötöde is úgy gondolja, hogy hogy azért nem indulnak újra, mert nincs esélyük a győzelemre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors
2020.11.03. 07:35  
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás