„Klubrádió

Szakadt az ellenzéki összefogás Egerben

30/10/2020 15:20

| Szerző: Klubrádió

Mirkóczki Ádám polgármester döntéseit okolva kilépett az Egert vezető koalícióból egy momentumos és egy LMP-s képviselő – írja a 24.hu. A két kilépéssel ez a koalíció a gyakorlatban elveszíthette többséget a testületben. A Fidesznek hat képviselője van, de egy Mi Hazánk-os és egy független képviselő is a testületben ül a nyolc megmaradt Városért Egyesület-es képviselő, a polgármester és a két új ellenzéki mellett.

„Nehéz, és súlyos döntést hoztam a mai nappal. Megszüntetem tagságomat az Egységben a Városért Egyesület önkormányzati frakciójában, és konstruktív ellenzéki szerepben folytatom a munkámat az egriekért” – fogalmazott a 24.hu-n idézett közleményében Keresztes Zoltán momentumos képviselő, aki Egerben a várost vezető frakció tagjaként politizált. Keresztes azt írja, a kilépés oka a várost vezető polgármester, a Jobbikból júniusban távozó Mirkóczki Ádám vezetési stílusa, és az ennek következtében meghozott kétséges színvonalú döntései.

A többi között azt írta, a polgármester az Egységben a Városért Egyesület frakciójának kihagyásával, egyeztetések nélkül nevezett ki embereket a városházán, valamint az önkormányzati cégeknél és intézményeknél. Valamint a városvezető kezdeményezésére az önkormányzat cégeit egy ernyőszervezet alá helyezik, így kikerülnek a közgyűlés kontrollja alól. Ezt fideszes városvezetési trükköket idéző megoldásnak nevezte, amely jelentősen rontja az átláthatóságot. Hozzátette: a polgármester utasítására megszüntették a korábbi fideszes városvezetés gyanús ügyeit vizsgáló bizottságot, mielőtt az érdemi eredményeket tudott volna felmutatni.

Keresztes mellett az LMP-s Komlósi Csaba is bejelentette, hogy otthagyja a frakciót. Egerben Mirkóczki Ádám a Jobbik színeiben lett polgármester, de később kilépett a pártból. A képviselő-testületben kilencen tartoztak eddig a várost irányító frakcióhoz, de Keresztesék kilépésével a gyakorlatban elveszíthették a többséget a testületben. A Fidesznek ugyan csak hat képviselője van, de egy Mi Hazánk-os és egy független képviselő is a testületben ül a nyolc megmaradt Városért Egyesület-es képviselő, a polgármester és a két új ellenzéki mellett.