„Klubrádió
Reggeli gyors

Az ellenzéknek már dolgoznia kellene

24/08/2020 11:03

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A múlt héten megkötött ellenzéki alku még nem elég a 2022-es győzelemhez, legfeljebb a Fidesz kétharmadának megakadályozásához. Választási matematika Tóth Zoltánnal.

2020. augusztus 24. Reggeli gyors - részlet 20.08.24. Tóth Zoltán
07:42
00:00

Az ellenzéki győzelem alapfeltétele, hogy közös egyéni jelölteket indítsanak és közös listát állítsanak. Két listával egészen biztosan nem lehet nyerni. Azt kell elérni, hogy az ellenzéki szavazói összességében többen legyenek, mint amekkora a Fidesz bázisa. Az ugyanis nem lesz kisebb, a Fidesztől nem lehet szavazókat elcsábítani, ott vagy a pénz, az érdek, vagy a meggyőződés, a hit dominál, tehát csak a bizonytalanok jöhetnek szóba. Tóth Zoltán választási szakértő ezt a számok nyelvére is lefordította. A Fidesz szavazóinak száma mintegy 2,5 millió. Ugyanennyi az ellenzéknek nem elég, 2,6-2,7 millió szavazat kellene ahhoz, hogy labdába tudjon rúgni.

EP-választás - Szavazás Budapesten
 
MTI/Mohai Balázs
 

Miután a pártvezetők deklarálták az együttműködés szándékát, el kellene kezdeni az érdemi együttműködést, kezdve a technikai résszel, de gyorsan. Minden szavazatszámláló bizottságba embereket kell keresni, ha a pártok ezt a feladatot sem tudják megoldani, ne akarjanak kormányozni. Szervezni kellene az előválasztásokat. Az emberek belefáradtak már a sorozatos ellenzéki kudarcokba, felrázná őket az előválasztás, azok is elmennének szavazni, akik e nélkül otthon maradnának.

Szerencsés lenne egy választási pártot létrehozni. Az ellenzéki szavazók ezt már értik, Tóth Zoltán szerint 80 százalékuk ezt akarja, csak a pártvezetők nem értik. Inkább uralkodni akarnak, nem dolgozni, márpedig kemény munka nélkül nincs győzelem – mondja a választási szakértő.

A Fideszre jellemző, hogy az esetlegesen felmerülő veszélyeket törvénymódosítással hárítja el. Ez ellen jogilag semmit nem tud tenni az ellenzék. Amennyiben a Fideszben út látnák, hogy kezd kialakulni egy reális küzdelem esélye, azonnal átírnák a szabályokat, nagy valószínűséggel a nagy arányosító köpenyébe bújva. Átrajzolnák az aránytalan választási körzetek határait, megszüntetnék a prémiumszavazatokat, hogy az ne üthessen vissza rájuk. És van még egy óriási hátránya az ellenzéknek: a Fidesz elképesztő túlsúlya a médiában. Szóval van megoldandó feladat bőven.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2020.08.24. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor