„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szabó Tímea: Nem azon vitatkozunk, hogy ki a legnagyobb kicsi

14/08/2020 22:27

| Szerző: Klubrádió/szg

Nem a pártok váltják le egyedül a kormányt, hanem a civil szervezetekkel, városokkal, polgármesterekkel közösen lehet ezt elérni – mondta Szabó Tímea. A Párbeszéd társelnöke szerint a csütörtöki megállapodással a pártok végre reményt adnak arra, hogy nem egymás ellen dolgoznak, „nem azon vitatkozunk, hogy ki a legnagyobb kicsi”.

2020. augusztus 14. Megbeszéljük / részlet, Szabó Tímea (20.08.14.)
13:49
00:00

Az ellenzéki pártok vezetői csütörtök este közleményben tudatták: meghallották a választók akaratát, egyeztetéseket kezdtek és megállapodtak abban, hogy közös jelölteket indítanak a hatalom jelöltjével szemben, továbbá közös programot dolgoznak ki.

Fekete-Győr András mellett Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét is kérdeztük, aki szintén részt vett a találkozón. Azt mondta: akárcsak a Momentum elnöke, ő is úgy értékeli, hogy megtalálták az alaphangot egymással. Összeülhettek volna hamarabb is, de szerencsére még nem futottak ki az időből. Nemcsak udvariassági kör volt, hanem érdemi lépéseket tettek azért, hogy megnyerjék a 2022-es országgyűlési választást. Szerinte többet értek el, mint amire a többség számított. A gödi üggyel kapcsolatos kérdésre azt mondta: Többre tartja Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét és Fekete-Győrt is annál, hogy ha lennének személyes „beakadásaik”, akkor azokon ne tudnának túllépni az ország érdekében.

Eddig nem sikerült leülnie ennek a hat pártnak egymással, és az, hogy kimondták, egy közös jelölt kell a Fidesz jelöltjével szemben, közös miniszterelnök-jelöltre is szükség van, továbbá legyen közös vízió, ellenzéki program, szerinte jó egy első találkozóhoz képest. Menetrendet is elkezdtek felvázolni, a következő hetekben több hasonló ilyen találkozó lesz, pártelnökök és, munkacsoportok részvételével, a Párbeszéd reményei szerint (és ezzel a többi párt is egyetértett) idén év végéig le kell zárni minden ilyen részletkérdést, hogy hol és hogyan legyen előválasztás, közös listát állítsanak-e, és indulhasson a kampány.

A Borsod megyei 6-os választókörzetben, ahol a fideszes képviselő halála miatt nemsokára időközi választás lesz, úgy gondolták, hogy kevés az idő, nyár közepe van, még nem álltak készen az előválasztásra. Szerencsére meg tudtak állapodni egy jó jelöltben, de nem ezt tekintik precedensnek, hanem azt, hogy a hat pártra és civilekre kiterjedő előválasztáson győzzön az a jelölt, aki aztán a Fidesszel szemben is elindul – hangsúlyozta.

Arról is szó volt, hogy minél egységesebben, közös program mentén, közös arculattal képviseljék a választókat. Reményeik szerint ez már a következő ülésszak elejétől meglátszik, hogy a pártok jobban támogatják egymást, témaválasztásban is és több közös kiállás is lesz.

Szabó Tímea beszélt arról is, hogy szerinte erős  az együttműködés a „szabad városok” között, egyeztetnek sok kérdésben napi-heti szinten. Ugyanakkor ezt ki kell terjeszteni kisebb településekre, olyanokra is, ahol civil polgármester van. Nem a pártok váltják le egyedül a kormányt, hanem a civilekkel, civil szervezetekkel, városokkal, független polgármesterekkel közösen. A pártok végre egységet mutatnak, reményt adnak arra, hogy nem egymás ellen dolgoznak, „nem azon vitatkozunk, hogy ki a legnagyobb kicsi”, hanem hogy közösen miként tudják legyőzni az Orbán-kormányt – fogalmazott a Párbeszéd politikusa.

Úgy érezte, hogy senkiben nem maradt tüske, egészen őszinte beszélgetések voltak arról, hogy kinek van problémája bármelyik másik pártvezetővel, és eljutottak addig, hogy ezeket a korábbi sérelmeket, nézeteltéréseket mindenki félre tudja tenni. Nem örök barátságokat kell kötni, hanem olyan erős szövetséget, amelyben „vállt vállnak vetve” tudják legyőzni a kormányt – fogalmazott Szabó Tímea.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Szabó Tímea/Facebook

Megbeszéljük...
2020. augusztus 14., péntek 16:50
Műsorvezető: Bolgár György