„Köszönjük,
Reggeli gyors

Átrium: "Csináljuk meg az utolsó évadot úgy, hogy az legyen rock'n'roll"

22/08/2023 12:43

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A budai Átrium Színház hétfőn délután jelentette be, hogy a most kezdődő évad végével bezárnak, mert belefáradtak az öt éve tartó szélmalomharcba. Őrsi Gergely polgármester Facebookon azt írta, találnak megoldást a kilátástalannak tűnő helyzetre. Zsedényi Balázs, a színház egyik vezetője a Reggeli gyorsban erre úgy reagált: bármilyen forgatókönyv elképzelhető, ugyanakkor nem számítanak arra, hogy akkora volumenű segítséget tudnak kapni, amivel fenntarthatóvá válna a működés. "Az is csoda, hogy idáig eljöttünk" – ezt ünneplik meg az évadban.

2023. augusztus 22. Reggeli gyors - részlet Zsedényi Balázs 2023.08.22.
08:59
00:00

A budai Átrium Színház hétfőn délután jelentette be közösségi oldalán, hogy a most kezdődő évad végével bezárnak.

Tavaly gyűjtést indítottak a működés érdekében, a közösségi kiállás – mint fogalmaznak – hihetetlen lökést és erőt adott a teljes csapatnak, de mostanra belefáradtak az állandó anyagi küzdelembe. "Azelőtt szeretnénk befejezni, hogy ez elkezdene látszani a művészeti munkánkon, kollégáink mentális és fizikai egészségén. A jelenlegi helyzet emberileg és szakmailag is fenntarthatatlan" – írták a bejegyzésben.

Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester hétfő este Facebookon felidézte, hogy az elmúlt években, amikor úgy tűnt, veszélybe kerül az Átrium működése, az önkormányzat eldöntötte, hogy szorosabb együttműködésbe kezdenek és "erejükhöz mérten támogatni fogják" Buda legnagyobb színházát.

"Hiszem, együtt a mostani, kilátástalannak tűnő helyzetre is találunk megoldást. Budának szüksége van az Átriumra és most az Átriumnak is a budaiakra – mi pedig nem hagyhatjuk, hogy elvegyék tőlünk a színházunkat."

Zsedényi Balázs, az Átrium egyik vezetője és producere a Reggeli gyorsban értesült Őrsi fenti kijelentéséről. A műsorvezetői kérdésre, hogy ennek fényében lehet-e olyan forgatókönyv, hogy a színház mégis megmenekül, Zsedényi úgy reagált, "nagyon sok forgatókönyv elképzelhető". Tudjuk, hogy a polgármester szimpatizál a tevékenységünkkel, hiszen kialakult egy jó egyűttműködés az elmúlt években. Mi örülünk, ha bármilyen lehetőség kinyílik – mondta a színházi vezető, ugyanakkor kevéssé számolnak ezzel, mivel az elmúlt öt évben történtek nem abba az irányba mutattak, hogy olyan volumenű segítséget tud kapni az Átrium, amivel fenntarthatóan lehetne működtetni.

Az Átrium a közösségi-nézői támogatások mellett kapott 30 millió forintot a Fővárostól is, de ez más nagyságrend, mint amiből ekkora színházakat fennt szoktak tartani. "Egy ilyen méretű, államilag támogatott intézmény évi 400-800 milliót kap" – mutatott rá Zsedényi. A legutóbbi évadban összesen 100 millióból gazdálkodtak az Átriumban, ennyiből nem lehet kőszínházat fenntartani. "A szélmalomharc felőrli a munkatársakat, azt a kreatív, játszani vágyó, emberi énünket, amivel érdemes és jó színházat csinálni" – mondta Zsedényi.

Kicsi az esélye, hogy mint intézmény – vagyis mint alkotóközösség – túléljenek és együtt tudják folytatni valamilyen más formában a munkát. "Nem ugrunk el a lehetőségek elől, de nincs B-tervünk, annyit tudunk, hogy ebben az évadban még elérhetőek az előadásaink az Átriumban" – mondta Zsedényi.

 
Átrium Színházas póló
 
Forrás: Facebook 
 

A vezető szerint mind úgy érzik, az is csoda, hogy "idáig eljöttek". Ezért sem keserűen indulnak neki az utolsó évnek. "A hangulat leginkább olyan, hogy akkor csináljuk meg ezt az évadot úgy, hogy az legyen rock'n'roll", az amit az elmúlt 10 évben csináltunk legyen még elérhető, legyen ez egy ünnep, így fogja fel mindenki – mesélte Zsedényi. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Zsedényi Balázzsal
2023.08.22., kedd 8:42
Riporter: Dési János