„Klubrádió
Utcafront

Aranyba burkolt palota

5/06/2022 14:03

| Szerző: Klubrádió/Árva Brigitta

Berlin és Budapest. Német galéria és magyar Mesteriskola. Épületcsomagolás és épületsiratás. Vendéglő és focistadion. Rózsa Péter és vendégei az Utcafrontban.

2022. június 04. Utcafront (2022. június 04., szombat 17:00)
50:51
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
A Berlini Galéria – Mies van der Rohe épülete – új sorozatában ezt mutatja be Sylvester Ádám.

A berlini Új Nemzeti Galéria Fotó: Harald Kliems
 

Épületcsomagolás – ezúttal nem a világhírű bolgár származású művész, a két éve elhunyt Christo életművéről szólunk, hanem egy budapesti, valóságos épület becsomagolási technikáról, amit Torma Tamás fedezett fel.

 
 Fotó: Ivánkai Márk / Klubrádió
 

Életműve egyik utolsó akciójaként Ráday Mihály megmentette, nem sokkal, egy évvel később most mégis bontani akarják Buda legendás vendéglőjét, a Márványmenyasszonyt. Kozár Alexandra épületsiratót tart.

A Márványmenyasszony Fotó: Böszörményi Edina / Telex
 

101 éve alakult az Újpesti Torna Egylet és négy év múlva fel is avatták itt Magyarország első focistadionját. Ennek okán sokszor elhangzott, hogy a létesítményt a Tungsram legendás igazgatója, a világhírű Aschner Lipót alapította. De nem. Most megismerhetjük az igazi alapítót Laszip Gábortól a város történetének kutatójától.

Forrás: Az UTE 50 esztendős története, Budapest, 1935.
 

70 éves a legendás magyar Mesteriskola, az építészek önképző közössége. Hogyan szabadult ki az alapító kommunista rezsim karmai közül ez a szakmai intézmény, s miként őrizte és fejleszetett a modern európai építészet örökségét? – Golda János és Dévényi Tamás építészekkel beszélünk múltról, jelenről és egy kicsit a jövőről.

Mesteriskola - Tolna, Kultúrház, 1952, tervező: Pintér Béla Fotó: http://meonline.hu/archivum/kulonutas-magyar-szocreal/
 
Utcafront
2022. június 04., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta