„Klubrádió
Utcafront

Filozófusfészektől a dinnyési Várparkig

15/05/2022 13:15

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

Az Utcafront e heti vendégei Sylvester Ádám, Kelecsényi Kristóf, Koszorú Lajos, Kozár Alexandra, Alekszi Zoltán és Torma Tamás voltak.

2022. május 14. Utcafront (2022. május 14., szombat 17:00)
45:53
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

Mies van der Rohe ikonikus épülete a Villa Tugendhat, amely Brno kertvárosában található, ma múzeum. Sylvester Ádám tartott tárlatvezetést.

Lechner Ödön építész , maga a tervező Vágó József, Négyesy László esztéta, majd a későbbi időszakokban Mándy Iván író, Heller Ágnes és Fehér Ferenc filozófusok és még sok művészcsalád lakott a Gutenberg Otthon józsefvárosi épületében – amit Kelecsényi Kristóf mutatott be.

 
Gutenberg-otthon
Fotó: Youtube
 

A Fuga Budapesti Építészeti Központ Európa egyedülálló, összművészeti intézménye veszélyben van. Alapítója a legendás építész, Nagy Bálint nemrég meghalt. A tulajdonos a Budapesti Építészeti Kamara már évek óta vonakodik a további működtetéstől és most nem tudni, fennmarad-e. Esélylatolgatás Koszorú Lajos építésszel, aki jelenleg az ügyvezető igazgató.

A V30, ahol 11 szinten vannak sport és edzőpályák, sőt, még uszoda is. Ez a belváros új sportcentruma, amit Kozár Alexandra mutatott be.

Várpark és skanzen. Ilyen a világon csak egy van, mégpedig a Velencei tó partján, Dinnyésen. A tulajdonos Alekszi Zoltán eddig 46 Kárpát-medencei vár mását építette meg. Van olyan is, amit egy az egyben. Ide látogattunk el.

 
A dinnyési Várpark
Fotó: Youtube
 

Egy XII. században alapított faluba és annak ősi templomához látogattunk el Torma Tamás felvidéki körútját követve.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utcafront
2022.05.14., 17:00
Szerkesztő: Árva Brigitta
Műsorvezető: Rózsa Péter