„Klubrádió
Utcafront

Körösíteni a négyszöget – Kihirdették a Városháza Park pályázatának győztes tervét

1/05/2022 09:30

| Szerző: Klubrádió/Árva Brigitta

Évtizedes története van a meg nem valósult terveknek a Városháza projektben. Most viszont végre megszületett az a pályázat, ami az összes érintett számára elfogadható. A Lépték-Terv Tájépítész Iroda olyan többfunkciós közteret álmodott ide, ami már a látványtervek alapján szerethető. Rózsa Péter Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettessel beszélgetett.

2022. április 30. Utcafront-részlet (2022.04.30. Kerpel-Fronius Gábor)
07:04
00:00
A tájépítész iroda úgy oldotta meg a feladatot, hogy négyszögesítette a kört. Van egy nagy kör a tér közepén, ami felülről nézve egy nagyon erős vezérlő szimbólum. Az inkluvizitást, a teljességet és a befogadást szimbolizálja ebben a megközelítésben, és valóban van egy négyszögelem is benne. A kört magában foglaló négyzetnek a sarkaiban helyezkednek el azok a területek, ahol köztéri, közéleti funkciók is meg tudnak jelenni. Tehát egyrészt az inkluvizitás, másrészt a nyitottság, harmadrészt pedig a demokrácia, az egyenlőség és a méltóság fogalma is erőteljesen előtérbe kerül – mondta Kerpel-Fronius Gábor.

A főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy ez a terv lehetőséget ad arra, hogy kicsit hátrafelé fordítsák a Városházát. Más nagyvárosokban is szokás, hogy a Városháza előtt van egy nagy tér, de jelenleg semmiféle nyitottságot nem sugároz a hajdani kórház épülete. Ezt a nyitottságot próbálják megteremteni a Városháza számára azzal is, hogy egy olyan parkot képzelnek elé, ami rávezet az épületre, mondta Kerpel-Fronius. Fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy nem a Városháza számára terveznek egy parkot, hanem a város és a városlakók számára álmodtak meg egy teret, ami lehetőséget ad számukra, hogy megéljék a nyitott városháza elképzelését, ami a főváros vezetése identitásának alapvető részét képezi.

Az végleges tervezést jövő év elejére szeretnék befejezni, utána lezajlik egy közbeszerzési folyamat, majd az elképzelések szerint 2023 végére készül el a park. "Remélem, hogy 2024 tavaszára már lehet oda megbeszélni randevúkat. Nagyon kívánom a budapestieknek, hogy amikor majd használatba veszik ezt a parkot, akkor olyan élményekkel gazdagodjanak, mint én ebben a bírálati folyamatban. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy döntő többségben voltak a különböző hátterű szakmai szereplők, egyedül én voltam benne politikusként, ami fontos üzenet abban a tekintetben, hogy mik a prioritásai egy városnak, amikor egy új központi közteret próbál kétrehozni" – zárta a beszélgetést Kerpel-Fronius Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese.

 

A beszélgetés az Utcafront 2022.04.30-ai adásában hangzott el.

Utcafront - Interjú Kerpel-Fronius Gáborral
2022. március 12., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta