„Klubrádió
Utcafront

Végig a Broadway-n, aztán felhők felett, víz alatt

8/05/2022 17:29

| Szerző: Klubrádió

A Broadway-n kezdtünk, majd egy felhők feletti olasz étterembe látogattunk, amelynek vízalatti hangulata is van. Azt is megnéztük, milyen egy felhőkarcoló fából.

2022. május 07. Utcafront (2022. május 07., szombat 17:00)
51:39
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

Végig a Broadway-n Sylvester Ádámmal – tehát New York – vagyis csak Manhattan 2.0.

A Wenckheim-palota volt Kelecsényi Kristóf következő témája, az egykori dúsgazdag család budapesti rezidenciája, amely azonban a tulajdonos halála után, 1931-óta könyvtárként működik.

 
1900. Magyarország, Budapest VIII. Szabó Ervin tér (ekkor névtelen), Wenckheim-palota. A felvétel 1894-ben készült. Forrás: Fortepan
 

A margitszigeti egykori palackozóüzem tervezői, Vidor Emil és fia Vidor Pál, valamit a mellette lévő Sportuszodát tervező Hajós Alfréd nemigen kedvelték egymás stílusát. De, hogy ebből mi lett, azt Torma Tamástól tudjuk meg.

Hajós Alfréd
 
Hajós Alfréd
 

Lechner Ödön talán legbecsesebb műve, a Postatakarékpénztár egykori pénztárcsarnokát most újítják fel. A hogyanról Kozár Alexandra számol be.

 
Postatakarékpénztár
 

Felhők felett lebeg, mégis helyenként úgy látja a vendég, hogy egy vízalatti étteremben ül. Mindez Milánótól nem messze, a Comói-tó feletti hegyen található szállodában, amit Varró Zoltán, nemzetközi hírű belsőépítész és csapata hozott vissza a végpusztulásból és varázsolt oda egy páratlanul izgalmas épületet. Hát erről volt szó.

És még egy különlegességről: felhőkarcolók fából. Ez nem vaskarika, hanem tiszta faszerkezet, amiből például Londonban most épül egy valamivel több, mint 300 méter magas toronyház. Ez Laczik Bálint újabb csemegéje.

Az adást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Utcafront
2022. május 07., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter