„Klubrádió
Utcafront

Kinizsi Pál forog a sírjában

29/05/2022 15:50

| Szerző: Klubrádió/Árva Brigitta

Mi történt a nagyvázsonyi várban? - avagy a műemlékvédelem csődje. Ellátogattunk még a berlini könyvtárba, a gerényi templomba, az óbudai Zichy-kastélyba, a terézvárosi Epreskertbe, valamint a dinnyési Várparkba, ahol több mint 600 szenttel találkozhatunk.

Hans Scharoun Berlini Philharmonikusok épülete után a mester másik ikonikus művét, a berlini könyvtárat jártuk be Sylvester Ádámmal.

Erzsébet királynő és Sztálin, Mátyás király és Sárkányölő Szent György figurái között sétáltunk az Epreskert szoborparkjában Kovács Krisztina újságíróval.

Kinizsi Pál forog a sírjában, mert nagyvázsonyi várát úgy sikerült felújítani, hogy az udvarába betettek egy még raktárnak is ronda épületet. Hogy hol tart a magyar műemlékvédelem, erről Csikós Gábor muzeológus, építészetkritikussal váltottunk szót.

Kárpátalja, Gerény, ez Ungvár keleti része. Két kultúra, a keleti és a nyugati kereszténység határvidéke. Torma Tamás mutatta be a görög katolikus templomot.

A Zichy-kastély, vagyis, ami mára megmaradt belőle. Ez volt Kelecsényi Kristóf újabb építészettörténeti témája.

A Zichy-kastély Óbudán
 
A Zichy-kastély Óbudán
Fotó: Picasa / wikipedia
 

Várpark és skanzen Dinnyésen. Amit két hete elmondtunk, a tulajdonos Alekszi Zoltán eddig 46 Kárpát-medencei vár mását építette meg. De van itt egy 300 méter hosszú fal, amelyik több mint hatszáz szent szobrát rejti – ezt is „megnéztük".

Utcafront
2022. május 28. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta