„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Amikor egyedül vagy a gyerekkel, és kirúgnak …

26/03/2020 19:12

| Szerző: Klubrádió

Minden ötödik gyermeket egyedülálló szülő nevel Magyarországon. Az úgynevezett csonka családok számára sokszor még az átlagos hétköznapok is rengeteg érzelmi, gyakorlati és anyagi problémát jelentenek. De mi van velük most, hogyan szervezik, bonyolítják az életüket? Az Egyszülős Központ alapítójával és vezetőjével Nagy Annával beszélgettünk.

2020. március 23. Vesztegzár - veletek vagyunk (2020. március 23., hétfő 20:00)
106:18
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Sugár Ágnes, Bódy Gergő, Para-Kovács Imre

Az egyedülálló szülők gyakran kérnek segítséget az Egyszülős Központtól, de míg egy normál hétköznapon inkább közösséget keresnek, most sokkal inkább a gyakorlati nehézségeik kerültek előtérbe. A koronavírus-járvány miatti különleges helyzetben, amikor a gyerekeknek otthonról kell tanulniuk, a családoknak nehéz megoldást találniuk arra, hogy egyszere tudjanak helyt állni a munkában és a gyermeknevelésben is.  Ez olyan szituáció, amely idáig nem fordult elő az életükben. Ha csupán egyetlen szülőre hárul az összes feladat, az sajnos nem kétszeres, hanem többszörös nehézséget jelent – hangsúlyozta Nagy Anna.

A legnagyobb probléma, amivel ezekben a napokban az Egyszülős Központnál találkoznak, hogy egyedülálló szülők is elveszItik a munkahelyüket, jobb esetben fizetés nélküli szabadságra küldik őket. Mivel nekik, gyakran minden külső segítség nélkül, egyszerre kell otthon foglalkozniuk a gyermekeikkel és ellátniuk a családfenntartó szerepet, könnyen kilátástalan helyzetbe kerülhetnek. Épp ezért nagyon sok múlik, nem csak a munkáltatók lehetőségein, hanem a hozzáállásán is, illetve  azon, mennyire ismerik a dolgozóik problémáit,, és mennyire rugalmasan kezelik a mostani különleges helyzetet.

A napokban több, nehéz helyzetbe került családhoz juttatott el az Egyszülős Központ tartós élelmiszercsomagokat és tanuláshoz szükséges laptopokat. A szülők ingyenes jogi segítségnyújtást is igénybe vehetnek náluk. Listát készítettek azokról a nagyobb városokról, ahol az egyedülálló szülők gyermekvigyázást vagy meleg étkeztetést is kérhetnek ezekben a nehéz időkben. Civil szervezetként alapvető feladatuk segítséget nyújtani a rászorulók részére, de jelenleg alapítványuk legfontosabb célja elősegíteni a segítők és segítségkérők közötti információáramlást – mondta az Egyszülős Központ vezetője, Nagy Anna.

 A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!
2020. március 23., hétfő 20.00
műsorvezető: Sugár Ágnes
szerkesztő: Warholik Zoltán