„Klubrádió
Reggeli gyors

Egyetemi oktató: álom, hogy gombnyomásra átálljunk távoktatásra

12/03/2020 15:10

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus miatt bezárnak az egyetemek, leginkább a kármentés lehetséges Máté András docens szerint. Az álom, hogy a távoktatást (amely létező technológia) egy gombnyomással átállítsák kontaktórákra. A vizsgáztatás működik Skype-on is.

2020. március 12. Reggeli gyors / részlet, Máté András (20.03.12.)
06:00
00:00

A szerdai kormánydöntés, a kihirdetett veszélyhelyzet értelmében a koronavírus miatt bezárnak a felsőoktatási intézmények; mi lesz a diákokkal, a tanítással, a vizsgákkal – erről kérdeztük Máté András nyugdíjas egyetemi docenst, az Oktatói Hálózat tagját.

Azt mondta, remélik, hogy valamit tudnak tenni, de azért az álom, hogy a távoktatást – amely egyébként létező műfaj –, egy gombnyomással át lehet állítani kontaktórákra, hallgató és oktató találkozására felépített kurzusokban.

Megteszik, amit lehet, igénybe veszik az eddig nem vagy kevésbé használt internetes lehetőségeket, kapcsolattartási formákat, de ez csak arról szól, hogy csökkentsék az elkerülhetetlen károkat, amennyire lehet. Nem tudja, mennyi idő átállni; kérdés, hogy azok az oktatók, akik ezeket a technikákat eddig nem használták, nem tették fel anyagaikat az internetre, miként tudnak váltani.

Máté András saját tennivalóiról elmondta: az órákhoz szükséges prezentációkat jóval részletesebben írja meg, mint eddig, talán hangot is csatol hozzá, ami eddig még nem volt, a megoldott feladatokat pedig kijavítja és visszaküldi az értékeléseket.

Lehetnek-e videokonferenciák? Máté András szerint ez nehéz technikai kérdés, próbálkoztak már vele, mert van egy súlyosan mozgáskorlátozott hallgató, aki szemináriumi előadásokat már tartott így, de ez ahhoz nehézkesen működik, hogy az egész kurzust rábízzanak.

A számon kérésnél aki nagyon fontosnak tartja, hogy a hallgatók ne dolgozzanak össze, az is meg tudja oldani, az egyetemi interneten vannak erre lehetőségek, aki viszont úgy áll hozzá, hogy nyugodtan legyen kollektív munka, annak ennyi problémája sincs. A szóbeli résznél a vizsgáztatás működik Skype-on, két emberes beszélgetéseknél ez jó módszer.

Egyelőre még nem tudja, milyen az általános hangulat; pár emberrel beszélt, olyanokkal, akik „általában nem túlzottan imádják” a jelenlegi kormányzatot, azt mondják, ez az intézkedés helyén való, legfeljebb hamarabb is meghozhatták volna és lehetne szélesebb körű.

Az interjút a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay (illusztráció)

Reggeli gyors
2020. március 12., csütörtök 08.20
Műsorvezető: Lampé Ágnes