„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem hagyják annyiban, nyilvános párbajt terveznek az új NAT-ról

10/03/2020 12:55

| Szerzők: közoktatásNemzeti alaptantervNATCivil Közoktatási PlatformHajnal GabriellaErcse KrisztinaTakaró Mihálykerettanterv

Nincs vége az új Nemzeti alaptanterv elleni akcióknak, hiába jelentette be a miniszteri biztos, hogy a szabályozás már nem fog változni. A Civil Közoktatási Platform nyilvánosan mutatná be, miért súlyosan rossz az új NAT, kormányoldalról úgy tűnik, hajlandók leülni vitatkozni. Ercse Krisztina, a Civil Közoktatási Platform tagja, oktatáskutató nyilatkozott a Klubrádiónak.

2020. március 10. Reggeli gyors-részlet/ Interjúm /Ercse Krisztina / 20.03.10.
07:31
00:00

Bár a koronavírus terjedése miatt az új Nemzeti alaptanterv (NAT) ellen meghirdetett március 15-ei tüntetést lefújták, nem áll le a tiltakozás az oktatás tartalmát újraszabályozó dokumentum ellen.

Néhány hét múlva sajtónyilvános szakmai beszélgetésen vitatkozhatnak egymással a kormányzat, valamint a találkozót kezdeményező Civil Közoktatási Platform képviselői. Hajnal Gabriella, a NAT megújításáért felelős miniszteri biztos képviselete már válaszolt a megkeresésre, de a részletekről még egyeztetnek. Azt közölték, hogy a biztosnak valamikor március 25-e után érne rá a szakmai beszélgetésre – mondta el Ercse Krisztina, a Civil Közoktatási Platform tagja.

A civil közoktatási platform tanácskozása
 
Archív / Ercse Krisztina, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke (k) és Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének az elnöke a civil közoktatási platform megbeszélésén a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában 2016. április 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 


Hangsúlyozta, az oktatáshoz kapcsolódó civil szervezetek együttműködési fóruma szeretné a nyilvánosság előtt felvetni az új NAT elleni nagyon súlyos szakmai kritikákat, hogy mindenki láthassa, nem politikai megfontolásból bírálják a tantervet.

Az oktatáskutató szerint nagyon kíváncsiak, a NAT-ért felelős személyek mit reagálnak érdemben, de azt is látják az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján, hogy a mostani kormánnyal szemben a szakmai érvek „nem annyira relevánsak”. Épp ezért a nem csak a nyílt szakmai vitával próbálkoznak, hanem más módon is. Ha most, március 15-én utcai demonstráción nem is tudnak részt venni az új NAT ellenzői, a Civil Közoktatási Platform számos egyéb protestálási lehetőséget ajánl nekik, így közzétettek egy űrlapot, amelynek kitöltésével iskolák, szervezetek, közösségek jelezhetik tiltakozásukat.

Sajtótájékoztató a módosított kerettantervekről
 
 Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Hajnal Gabriella, a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos a módosított kerettantervekről tartott sajtótájékoztatón a minisztérium tükörtermében 2020. február 21-én. MTI/Kovács Tamás
 


Ercsei Krisztina azután nyilatkozott a Klubrádiónak, hogy Hajnal Gabriella miniszteri biztos hétfői, Magyar Nemzetnek adott interjújában bejelentette, a NAT már nem fog változni, legfeljebb a rá épülő, és adott iskolatípusok, illetve pedagógiai szakaszok tananyagát tartalmazó kerettantervekben lehetnek módosítások – talán, ha úgy látják, a gyerekek érdekében erre szükség van.

Ercse Kriszta hozzáfűzte, ez azon ritka esetek egyike, amikor Hajnal Gabriellával nagyon egyetértenek, mert ezen a NAT-on szerinte sem kell semmit változtatni,, hanem visszavonni, úgy ahogy van, mert annyira rossz.

Az új NAT-ot, amely a tervek szerint már szeptembertől hatályos, folyamatosan kritikák érik tanárok, iskolák, szakmai és civil szervezetek részéről. A bírálatok főleg arról szólnak, hogy az új NAT idejétmúlt, dilettáns, korlátozó, túlterheli a gyerekeket, nem motiválja a tanulókat. Erre rímelt Takaró Mihály szélsőjobboldali oktatáspolitikus, a NAT egyik szerzőjének nyilatkozata, miszerint „az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény”. Különösen sok kritika érte az irodalom és történelem tanítás tervezett módosításait. A NAT védelmezői szerint azonban, az új szabályozás csökkenti a tanórák számát, és a tanároknak is megfelelő szabadságot ad, amellett, hogy erősíti az oktatás hazafias, a nemzeti örökséget közvetítő tartalmait.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Ercse Krisztinával
2020. március 10., kedd 07.50
riporter: Lampé Ágnes