„Klubrádió
Esti gyors

Szél: Direkt stresszeli a kormány az embereket – ideológiai alapon

4/03/2020 22:15

| Szerző: Klubrádió

Nem hagyja megnyugodni az országot az Orbán-rezsim, állandóan olyan intézkedéseket hoz, amelyek hatalmas felfordulást és stresszt okoznak, legutóbb szülőknek, tanároknak, gyerekeknek – erről beszélt Szél Bernadett ellenzéki képviselő, aki újra nekifut, hogy kiderítse, valójában kik írták a NAT-ot.

2020. március 04. Esti gyors-részlet/Interjú, Szél Bernadett (20.03.04.)
05:41
00:00

Hosszú hónapok próbálkozása után Szél Bernadett parlamenti képviselő ugyan meg tudott szerezni egy névsort az új Nemzeti alaptanterv (NAT) állítólagos készítőiről, de ahogy a lista nyilvánosságra került, a rajta szereplő szakemberek közül többen cáfolták, hogy ők írták volna az anyagot.

Elkezdtek jelentkezni tanárok a negyvenöt fős listáról, és közölték, semmi közük az új NAT-hoz, illetve volt, aki csak hozzászólt a tervezethez – amit aztán nem fogadtak meg – , vagy egyzerűbb szerkesztési feladatot végzett, ám egyben nem látta a dokumentumot, ezért nem is vállalja érte a felelősséget. Egészen szürreális történeteket is hallott, volt aki arról számolt be neki, hogy amikor koncepcionális javaslatokat akart tenni, közölték vele, hogy arra nem kerülhet sor, legfeljebb „pont, pont, vesszőcske” jellegű javításokkal járulhat hozzá az anyaghoz – mondta Szél Bernadett.

 
Szél Bernadett
Forrás: Facebook
 

A független országgyűlési képviselő szeptember óta kísérletezik azzal, hogy megtudja, kik írták a NAT-ot, de az Oktatási Hivataltól fél év múltán megkapott névsor szerinte arra utal, hogy vagy káosz uralkodik a szervezetnél – illetve az emberminisztériumnál – vagy manipulálnak, és tudatosan, titkolják, kik, milyen funkcióban, milyen szerződés keretében készítették a sokat kritizált alaptantervet. Márpedig ezt az ellenzéki politikus szerint minden választópolgároknak joga van tudni, ezért szerdán újra adatigényléssel fordult az Oktatási Hivatalhoz.

Szél Bernadett szerint ez az eset is azt mutatja, hogy a kormányzat az oktatási ügyekben – lásd még iskolaérettség, felvételihez előírt kötelező nyelvvizsga – nincs a helyzet magaslatán. Amihez a kormányzat hozzányúl, az olyan felfordulásba torkollik, amit korábban nem lehetett látni. Ezzel pedig izgalomban tartják az országot, folyamatosan stresszelik a szülőket, tanárokat, gyerekeket. Ez nem is kormányzás, hanem „ideológiai alapú nemzeti stresszelés”– fogalmazott a független országgyűlési képviselő.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Szél Bernadettel
2020. március 04., szerda 18.20
riporter: Szénási Sándor