„Klubrádió
Esti gyors

Szél Bernadett: Elsorvasztják a fóti gyermekotthont

15/01/2020 20:29

| Szerző: Klubrádió

Sok gyerek vár arra, hogy speciális gyermekotthonban kapjon elhelyezést, de Fótra nem lehet gyerekeket vinni, hiába töltötték be a helyek csupán ötödét - mondta Szél Bernadett országgyűlési képviselő.

2020. január 15. Esti gyors / részlet, Szél Bernadett (20.01.25.)
05:38
00:00

Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek új adatai vannak a fóti gyermekotthon ügyében. Mint az Esti gyorsban elmondta: már csak hat gyermek van a fóti központi speciális intézményben, amely több mint ötször annyit is el tudna helyezni. Elmondta, a speciális szükséglet azt jelenti, hogy a legnehezebb sorsú gyerekekről beszélünk, ami nagyon alapos felkészültséget igényel a dolgozóktól.

Amit a kormány mond, hogy elavult, régi intézmény, az nem igaz, mert átalakított, szuper hely, rengeteg szolgáltatással, ráadásul egy ősparkban van, nem messze Budapesttől, mégis egy város közepén, „csak hát valakinek megtetszett az ingatlan” – fogalmazott Szél Bernadett. Közölte: először úgy tűnt, hogy egyszerre kiürítik, ezt sikerült megakadályozni azzal, hogy sokat szerepel a hírekben a gyermekotthon ügye, így most egyesével építik le, egyenként viszik el a gyerekeket és a politikusok szakértőkre hivatkoznak. Hangsúlyozta: Zalaegerszegen és Kalocsán is működik fiúknak speciális gyermekotthon, ott hosszú várólisták vannak, ennek ellenére Fótról is vittek oda gyerekeket, úgy, hogy ott meg hatalmas üresedések vannak.

Szél Bernadett szerint a kormánynak nincs szakmai terve, az nem megoldás, hogy elviszik a gyerekeket, majd megindokolják, hogy a szakértők így döntöttek. Egyébként több szakember, köztük Prókai Judit (a fóti speciális gyermekotthon korábbi vezetője) is megszólalt, és olyan információt is kapott a háttérből, hogy Fótra hiába akarnak küldeni gyereket, nem lehet.

Hangsúlyozta: az a kormány, amelyik azzal kampányol, hogy a gyerek az első, kivérezteti a legnagyobb múltú gyermekvédelmi intézményt, összeszokott szakembergárdával. Ráadásul már három éve tart ez a történet, 2017-ben írta le először Rétvári Bence államtitkár – aki mostanában „csak sorosozásra meg fölényeskedésre képes” –, hogy kiürítik a gyermekotthont.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: 

Esti gyors
2020. január 15., szerda 18:30
Műsorvezető: Szénási Sándor