„Klubrádió
A lényeg

A kormány nem titkolózhat tovább a fóti gyermekváros ügyében

20/09/2019 16:39

| Szerző: Klubrádió

Pert vesztett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ki kell adnia a fóti gyermekközpontban elhelyezett gyerekek további ellátásra vonatkozó adatokat – így döntött a Fővárosi Törvényszék az  elsőfokú ítéletében. 

A minisztérium  nem titkolózhat tovább arról, hogy a különleges ellátást igénylő gyerekek, illetve a felnőtt kísérő nélküli menekült gyerekek 2019. május 31-e utáni ellátására pontosan mely helyszíneken, mely intézményekben kerül sor. A bíró ítélete szóbeli indoklásában elmondta: a kért adatok kapcsán teljesen mindegy, hogy azok döntéselőkészítő adatok egy folyamatban lévő ügyben, vagy olyanok, amelyekkel kapcsolatban már megszületett a döntés, mindkét esetben nyilvánosnak kell lenniük - közölte a Magyar Helsinki Bizottság. 

A perben kiderült egy érdekes körülmény is. Mégpedig az, hogy a minisztérium nincsen birtokában a fóti központ bezárása szakmai tervének, ezért a bíróság az erre vonatkozó kereseti kérelmet elutasította. A Helsinki Bizottság szerint az azért igencsak különös, hogy egy ilyen volumenű változtatásról semmilyen tervvel nem rendelkezik a szaktárca, és minderre csak a per során jön rá.

Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő, aki a pert elindította a Helsinki Bizottság segítségével, a Klubrádiónak elmondta,  reménykedik abban, hogy a döntés hatására a kormány végre világosan kezd el beszélni arról, hogy mi a terve a fóti gyermekotthonnal. Azt is hangsúlyozta, továbbra is azért küzd, hogy az intézményt a kormányzati érdekek ellenére se lehessen bezárni.