„Klubrádió
Esti gyors

Akkugyár elleni tüntetés: Csárdi szerint sunnyog a győri önkormányzat

20/03/2023 22:54

| Szerző: Klubrádió

Akkumulátorgyár-építés ellen tüntettek Győrben legalább 5-600-an, mondta Csárdi Antal a Klubrádiónak a helyszínről. Az LMP-s politikus szerint azért tiltakoznak a győriek, hogy ne tegyék élhetetlenné a mindennapjaikat, hiszen a veszélyes ipari tevékenység a lakott terület közelében folyna. A győri önkormányzat fideszes vezetése szavai szerint "határozottan és bizonyíthatóan sunnyog", próbál információkat visszatartani. 

2023. március 20. Esti gyors / részlet, Csárdi Antal (23.03.20.)
07:24
00:00

Csárdi Antalt, az LMP frakcióvezető-helyettesét Győrben hívtuk, a Városház téren, ahol tartott az akkumulátorgyár elleni tüntetés, amelyen, mint mondta, legalább 5-600-an vettek részt. Hozzátette, sokan egyetértenek velük azok közül is, akik nem demonstrálnak, ugyanis a mögöttük lévő hatsávos útról folyamatosan jöttek a dudálások, a támogató jelzések az autósoktól.

Azért gyűltek össze, mert a kormány 2022 januárjában egy rendelettel 400 hektárnyi termőföldet minősített át „jelentős mértékű, zavaró hatású ipari területté”, ahol a szabályozás szerint „tűz, robbanás- és fertőzésveszélyes, zajjal és bűzzel járó ipari tevékenységet terveznek”. Azért tiltakoznak a győriek, hogy ne tegyék élhetetlenné a mindennapjaikat, hiszen ez az ipari tevékenység a lakóépületek, a lakóövezet közvetlen közelében folyna. Ezzel egyértelműen sérülne a joguk az egészséges környezethez és a tisztességes élethez – jelentette ki.

Elmondta, a győrszentiváni civil szervezet tagjai felszólalásukban elmondták, hogy akár az EU végső döntéshozó szerveiig is elmennek ebben az ügyben, megragadnak minden rendelkezésre álló lehetőséget. Várják a döntést az LMP országos népszavazási kérdéséról, amely azt célozza, hogy ne lehessen újabb akkumulátor-összeszerelő üzemeket építeni.

Hangsúlyozta: az a politikusok felelőssége, hogy a pontszerűen megjelenő tiltakozásokat egy nagy tömegbe szervezzék. „Minél többen álljunk ki a saját és honfitársaink érdekéért”, ha Győrben csak győriek, győrszentiványiak tiltakoznak, ha Komáromban csak komáromiak, akkor nem fog sikerülni, de ha a felháborodott tömegek összeállnak, akkor szerinte meghátrálásra lehet kényszeríteni a kormányt, el lehet érni, hogy engedje el ezt az őrületet, amit akkumulátor-stratégiának neveznek.

Jelen pillanatban nincs biztosítva, hogy ezek az akkumulátor-összeszerelő üzemek úgy működjenek, hogy biztosítsák a környezet és a környéken élők biztonságát, jogát az egészséghez, ezért az az álláspontjuk, hogy amíg nincs megfelelő technológia, ne épüljenek újak, és a régiek működését is felül kell vizsgálni. Kötelezni kell minden ilyen ipari tevékenységet végző céget, hogy a környezetvédelmi szabályok maradéktalan betartásával működjön – hangsúlyozta a képviselő.

A győri önkormányzat fideszes vezetése Csárdi Antal szavai szerint határozottan és bizonyíthatóan sunnyog, próbál információkat visszatartani. Azt lehet látni, hogy próbálják negligálni az akkugyár-építéssel kapcsolatos kezdeményezéseket és kérdéseket. Azt tapasztalta Győrben, hogy napról napra növekszik az elégedetlenség. Pontosan tudják, hogy az említett 400 hektár termőföld mekkora érték, és egy ponton kénytelen lesz észrevenni a városvezetés az elégedetlenséget – mondta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. március 20., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János