„Klubrádió
A lényeg

Elutasították a népszavazási kérdéseket győri akkumulátorgyár ügyében

17/03/2023 14:54

| Szerző: Klubrádió

A helyi választási bizottság a Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő által benyújtott mindkét kérdést elutasította.

A helyi választási bizottság mindkét kérdést elutasította a Győrbe tervezett akkumulátorgyár ügyében. A bizottság pénteken reggel döntött a városházán a Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő által benyújtott helyi népszavazási kérdésekről. Ezek így szóltak:

  • Akarja-e Ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Győr Megyei Jogú Város önkormányzata ne kezdeményezzen kisajátítási eljárást a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelettel kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított Győri Ipari Park bővítése céljából?

Az első kérdést azzal utasította el a Gál Miklós által elnökölt helyi választási bizottság, hogy az nem egyértelmű – írta a győri Úgytudjuk.hu. A bizottság a "létesít" szót nem tartotta egyértelműnek, de emellett szerintük a hely- és időbeli meghatározás is hiányzik a népszavazásra bocsátani szánt kérdésből. Az, hogy "Győrben", a választási bizottság álláspontja szerint pongyola megfogalmazás, időbeli korlát pedig egyáltalán nem szerepel a kérésben.

Gál Miklós ismertette, hogy csak a közgyűlés hatáskörébe tartozó ügyekben lehet helyi népszavazást kezdeményezni, és a kérdésnek mind a választópolgárok, mind a közgyűlés számára egyértelműnek kell lennie. Az indoklás szerint nem várható el a választópolgároktól az sem, hogy ismerjék egy akkumulátorgyár hatásait, amelynek vizsgálata nem is az önkormányzat, hanem a kormányhivatal hatáskörébe tartozik. A közgyűlés ezek miatt összességében egy sikeres népszavazás esetén sem tudná, hogy milyen döntést is kellene hoznia.

Pollreisz Balázs a bizottságnak azt nyilatkozta, a kérdést szándékosan azért fogalmazták ilyen egyszerűen, mert máshol az akkumulátorgyáras népszavazásokat pont azért dobták vissza a helyi választási bizottságok, mert azok nem voltak egyértelműek. Pollreisz szerint viszont "ez egy általános iskolás gyermek számára is egyértelmű kérdés."

A bizottság elnöke a második népszavazási kérdésről azt mondta, ugyan kevésbé problémás, mint az előző, a kormányrendelet és az ügy kiemelt jellege miatt, erről mégsem határozhat a közgyűlés, mivel a beruházásért összességében a főispánon keresztül a kormány felel.

Pollreisz Balázs hozzászólásában emlékeztetett, hogy az önkormányzatnak a jegyző korábbi közlése szerint nem muszáj kisajátítással megszereznie ezeket a földeket, értelmezése szerint tehát a közgyűlés dönthet úgy, hogy nem él a kisajátítással.

Mint ismert, Győr tízmilliárd forint kölcsönt kapott az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani, és elég nagy eséllyel a Volkswagen akkumulátorgyárának szánták a területet.

(via 24.hu)