„Klubrádió
Esti gyors

Akku krónika - 2023. augusztus 31. – Rózsa Péter jegyzete

31/08/2023 18:02

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

Közhírré tétetik, a nyár alkonyán Mária országát mily' esetekben szabdalták az villámos és savas energiacellárusokhoz kötődő krónikák.

2023. augusztus 31. Esti gyors-részlet (2023.08.31. Rózsa Péter jegyzete)
01:55
00:00

  1. Ma este Alsózsolcán tiltakozó gyűlést tartanak az ott lakók, mert selejt akkumulátorok feldolgozására szakosodott üzemet építenek a településen.
  2. Ismét elutasította a helyi választási bizottság a debreceni civilek népszavazási kérdéseit, amelyek az újabb akkumulátorgyár építése miatti aggodalmakra vonatkoztak.
  3. Egy hete – hosszas titkolódzás és félrebeszélés után felfüggesztette a hatóság a bátonyterenyei gyár működését, mert ott a selejtes akkumulátorok feldolgozása során tiltott, veszélyes anyagokat alkalmaztak.
  4. 103 millió Ft bírságot szabott ki a hatóság arra a vállalkozóra, aki 11 ezer hordónyi veszélyes hulladékot tárolt engedély nélkül, amely két akkumulátorgyárból származik. A hordókon hamis jelzés szerepelt, hogy eltitkolják, valójában az emberre különöses veszélyes vegyianyaagokat tartalmaznak.
  5. Ikládon 663 tonna selejtes akkuból származó, rendkivűli bűzt árasztó anyagot tárolnak, de a hatóság a bejelentés után sem vett mintát és nem intézkedett.
  6. Az Átlátszó oknyomozó portál számtalan visszaélést leplezett le, ennek okán a következőkkel zárják mai cikküket: "... bizonyosnak tűnik, hogy a hazai gyárakban keletkező irdatlan mennyiségű hibás akku feldolgozására nincs elegendő kapacitás. Ahogy az is tény, hogy a felgyülemlett hulladék "kezelése" során az érintett szereplők a súlyos környezetveszélyeztetéstől sem riadnak vissza."

És végül egy mondat a kormány akkumulátor őrületéről: eddig 600 milliárd forint, úgynevezett munkahelyteremtési, és vissza nem térítendő támogatást adott a Magyarországon építkező ázsiai akkugyáraknak. Lehet mérleget készíteni, ki járt jól!

 
Denderai fény
 
A Denderai templom egyik kriptájában található a denderai fény néven ismert domborműsorozat, mely lótuszvirágból kiemelkedő kígyót ábrázol, egyúttal pedig egy modern villanykörtére emlékeztet.
Fotó: Olaf Tausch / Wikimedia Commons
 

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2023. augusztus 31-i adásában hangzott el.