„Klubrádió
Esti gyors

Akkugyár-ügyek: "a kormánynak lekötelezett polgármesterek nem a lakosság érdekeit képviselik"

30/08/2023 21:19

| Szerző: Klubrádió

Ácson, ahol kínai katódgyár épülne, információhiányra hivatkozva elhalasztották a lakossági fórumot. Lakatos Béla, a település volt polgármestere szerint ez csak kifogás, amivel a jelenlegi vezetés és a Fidesz "lobbija" próbálja húzni az időt. A jelenlegi városvezető azt mondta, ez a beruházás biztonságos, minden rendben lesz. De ha nincs elég információja, akkor honnan tudhatná? – tette fel a kérdést Lakatos.

2023. augusztus 30. Esti gyors - részlet 2023.08.30. Lakatos Béla
06:51
00:00

Elhalasztották az augusztus végére ígért lakossági fórumot a Komárom-Esztergom megyei Ácson, ahol egy kínai katódgyár épülne. Ehhez állítólag kevés információval rendelkezik a képviselő-testület, amelynek 9 tagjából már 5-en lemondtak.

Lakatos Béla, Ács volt polgármestere szerint ez nonszensz, kifogás, amivel a jelenlegi vezetés és a Fidesz „lobbija” próbálja az időt húzni, és korábbi posztjából adódóan tudja, hogy vannak információk. A település pedig nagyon számított volna arra, hogy kap némi tájékoztatást. Ráadásul korábban azt mondta a polgármester, hogy ez a beruházás biztonságos, minden rendben lesz; viszont ha nincs elég információja, akkor honnan tudja, hogy milyen technológiát használnak? – tette fel a kérdést.

Alakult egy új civil szervezet, amely aktív és a legutóbbi testületi ülésen „szakmailag elég keményen beleállt” a polgármesterbe, aki ezt nem is bírta igazán jól – mondta. Ugyanis Ácstól 8 kilométerre van az SK Battery nevű dél-koreai akkumulátorgyár, és azt nagyon jól tudják az ácsiak, hogy ott mi folyik, hány megbetegedés van, mennyire tartják be a munkavédelmi előírásokat, a környéken élők milyen zajhatásnak van kitéve. Arról viszont nincsenek adataik, hogy ez milyen szennyezéssel jár.

Azok a polgármesterek, akik a kormány lekötelezettjei, nem szólnak a lakosság érdekében; Ácson sem, ahol a település vezetője tájékoztatót se akar tartani. Lakatos Béla szerint ezzel nem a helyiek érdekeit képviseli, pedig pártszínektől függetlenül ezt kellene tennie. Azt ígérte a polgármester, hogy lesz közvélemény-kutatás, de Lakatos Béla úgy véli, ezt majd a kínai cég hozza és egyértelműen Fidesz-közeli lesz (vannak ilyen tapasztalatai is), így aztán számukra kedvező eredménnyel zárul. Hozzátette: a környező településeken is nagy a felháborodás a civilek körében, ugyanis Bábolna és Bana is közel van a tervezett gyárhoz.

Elmondta, van egy aláírásgyűjtési akciója, amely hatezer fölött jár, és az aláírók fele a 20 ezres környékről származik. Tehát szerinte elmondható, hogy a helyiek nem nagyon akarják ezt a katódgyárat, amelynek a veszélyessége nem tisztázott. Ráadásul azt sem tudni, hogy mit csinálnak a felhasznált eszközökkel, a maradék anyagokkal, hova kerülnek ezek. Megismételte: olyan dolgokat mondanak a helyieknek, amelyek egyértelműen nem hitelesek: azt is, hogy nem lesz nagy forgalom, de az M1-esen Ács környékén minden másnap dugó van, és ott még több kamion fog megfordulni. Ezek miatt a féligazságok miatt érthető, hogy többen tiltakoznak.

A volt polgármester döbbenetesnek nevezte, hogy az október 3-ra áttett lakossági fórum egy olyan teremben lesz, ahová csak százan férnek be, holott Ácson laknak hétezren, Bábolnán és Banán pedig összesen csaknem hatezren. A jelenlegi vezetés meg se fontolta, hogy a sportcsarnokban tartsák az eseményt – fűzte hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. augusztus 30., szerda 18:25
Műsorvezető: Szénási Sándor