„Támogassa
Megbeszéljük...

Ács volt polgármestere: "Felvonulnak majd a gépek, mi meg velük szembe"

28/06/2023 20:17

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Egy hete jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy a Komárom-Esztergom megyei Ácson katódgyár épül. Helyi civilek elkezdték szervezni a tiltakozást, félnek az egészségügyi kockázatoktól, mert már van tapasztalatuk. Rengetegen dolgoznak vagy dolgoztak az SK komáromi akkumulátorgyárában, nehézfémekkel, amelyek bizonyítottan rákkeltőek – mondta Lakatos Béla, a település korábbi polgármestere a Megbeszéljükben.

2023. június 28. Megbeszéljük - részlet 23.06.28. Lakatos Béla
17:40
00:00
Egy hete jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy a Komárom-Esztergom megyei Ácson katódgyár épül. A kínai Huayou Cobalt üzemének megépítésével 900 új álláshely jönne létre, az akkumulátoriparhoz kapcsolódó óriásberuházás a miniszter szerint 520 milliárd forintba kerül majd. "Ez Ács 500 éves költségvetése" – mondta a Megbeszéljükben Lakatos Béla, aki 2010-2018-ig volt a település polgármestere.

A bejelentésen felháborodó helyi civilek a hétvégén nyílt levelet írtak a fideszes polgármesternek, Szentirmai Istvánnak, amiben arra kérték, hívjon össze közmeghallgatást a beruházásról, amit nemrég még tagadott a városvezető.

"Úgy látom, hogy a titkolózás miatt nagy az erkölcsi felháborodás" – mesélte Lakatos, aki jelenleg többlaki életet él, az elmúlt napokat azonban Ácson és a környező településeken töltötte, aláírásokat gyűjtve a beruházás ellen. Eddig, többedmagával négy nap alatt 2300-at gyűjtöttek.

Több települést is érint a katódgyár terve, hiszen nagyon közel vannak, azt tapasztalom, hogy a banaiak illetve a bábolnaiak nagyon mérgesek és aktívak is, 80-90 százalékuk írja alá a tiltakozó ívet, valószínűleg mert az uralkodó széljárás feléjük viheti mindazt, ami a gyárból a levegőbe kerül – mondta a korábbi polgármester.

Ugyanakkor, összetett a kép. Bár sok az aláíró, Ácson többen mondják, hogy ők "semlegesek az ügyben", Lakatos szerint azért, mert kevés a hiteles információ, miközben pro és kontra is "híráradat" éri az embereket.

A helyiekkel folytatott beszélgetésekből világos, az ácsiak közül sokan félnek az egészségügyi kockázatoktól – számolt be Lakatos. Van tapasztalatuk ezen a téren, hiszen rengetegen dolgoznak az SK On Hungary komáromi akkumulátorgyárában. Egy mentőápoló a tiltakozó ív aláírásakor azt mesélte Lakatosnak, hogy 32-szer volt kint a mentő az SK-ban az elmúlt hónapban, többek között orrvérzéses panaszok miatt.

Ácson nem akkumulátorokat, hanem az azokba való katódokat gyártanák, ami "talán még veszélyesebb", hiszen ezekhez alapvetően két mérgező nehézfémet használnak fel, a nikkelt és a kobaltot, amelyek jó eséllyel kijutnak majd a levegőbe és a talajba – magyarázta a volt polgármester. Öt-tíz év alatt a nehézfémek a szervezetben rákot okozhatnak, ez ma már bizonyított – hangsúlyozta Lakatos. Hozzátette, nem véletlen, hogy az SK-ban a környező gyárakhoz képest másfélszer magasabb fizetések ellenére is nagy a fluktuáció azokban a munkakörökben, amelyekben nehézfémekkel érintkeznek. 

Az is sokszor felmerült az ácsiakban, hogy vajon ki fog dolgozni a katódüzemben? Idegesíti őket, hogy sok idegen érkezhet, "27 tartósan munkanélküli van Ácson és 900 álláshelyről beszélünk" – mondta a volt városvezető.

A helyi vállalkozók is aggódnak, a gyárnak szánt területtel szemben például egy biogazdaság van, ahol fűszernövényeket termesztenek. "Ezt vagy eladja a tulajdonos, vagy biztos a csőd" – jegyezte meg Lakatos.

A korábbi polgármester szerint voltak, akik későn ébredtek, Gödön például egy meglévő gyárat alakítottak át és Komáromban is állt már az üzem, mire észbe kaptak. Elismerte, hogy aláírást már máshol is gyűjtöttek és ez jellemzően nem elég egy ekkora beruházás leállításához, úgy gondolja, "ez legalább a kezükben lesz", ha nem gyűjtenének, akkor "nem lenne semmi, csak simán felépülne a gyár". Ugyanakkor az elmúlt napokban folytatott beszélgetései alapján azt gondolja ha kell, ennél tovább fognak menni, a helyiek közül voltak akik azt mondták, hogy "kikötözik magukat, leülnek vagy lefekszenek a szántóföldre, de itt nem lesz katódgyár. Felvonulnak majd a gépek, mi meg felvonulunk velük szembe" – mondta Lakatos. 

A volt városvezető hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz információhoz jutni, épp ezért, ha elkészülnek a környezeti tanulmányok, meghívná Fábián Istvánt – akinek az akkumulátorgyártásról szóló előadását először letiltották volna a Debreceni Egyetemen – hogy tartson előadásokat. Lakatos tapasztalatai szerint az is fontos, hogy a tiltakozást a civilek szervezzék, "jobb ha a pártvonal kimarad ebből," mivel helyben az ellenzéki pártokról nem hiszik el az emberek, hogy értük tennének valamit – mondta. 

Az interjúban szó volt arról is, hogy a környéken "Fidesz-várak" vannak, és, hogy "hogyan nyúlta le az állam" korábban a Komárom-Ács Vízművet. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.
Címlapi kép: Ács légifotón, forrás: Wikipédia

Megbeszéljük.../interjú Lakatos Bélával
2023. június 28., szerda 17:14
Riporter: Bolgár György