„Támogassa
A lényeg

Újabb önkormányzati képviselő mondott le Ácson a tervezett kínai katódgyár miatt

30/08/2023 13:21

| Szerző: Klubrádió

A lakosokat egyáltalán nem tájékoztatják – ezt mondja a Kiáll(t)unk Ácsért civil szerveződés vezetője.

Újabb önkormányzati képviselő mondott le Ácson a tervezett kínai katódgyár miatt, ráadásul ő már azon újak közül való, aki az üzem körüli botrány miatt távozó egyik testületi tag helyére érkezett. A katódgyár körül egyre hevesebben forrnak az indulatok, az önkormányzat halasztja a lakossági fórumot. Pedig júniusban határozatot hoztak arról, hogy augusztus végéig tájékoztatják a helyieket.

A polgármester nem tart környezetszennyezéstől, a kínai cég pedig még további 100 hektár földet venne. A kínai BAMO – ahogy arról a Népszava is beszámolt – a múlt héten ismertette az ácsi katódgyár-beruházás részleteit egy sajtónak tartott háttérbeszélgetésen. Fülöp Ferenc, a magyar leányvállalat közkapcsolati igazgatója akkor azt mondta, hogy a gyár tervezése már zajlik Kínában, a terveket csak adaptálni kell a helyszínre. Az engedélyezési eljárás fél év múlva indulhat, az üzemszerű termelés 2026-ban kezdődne. A cég vezetői azt is elárulták a, hogy már benyújtották a projekt uniós támogatására vonatkozó kérelmüket, ahogy az 54 milliárd forintos magyar támogatásról is tárgyalnak az Orbán-kormánnyal.

Lipka Zoltán, a Kiáll(t)unk Ácsért civil szerveződés vezetője a Klubrádiónak arról beszélt: nem tartják elfogadhatónak, hogy az önkormányzat a beruházásról semmilyen tájékoztatást nem hajlandó adni a helyben élőknek.

2023. augusztus 30. A lényeg (2023.08.30.) Lipka Zoltán
01:11
00:00