„Klubrádió
Kovátsműhely

A véres költő nyomában

4/06/2022 19:12

| Szerző: Klubrádió

A Kovátsműhely legutóbbi adásában Kováts Kriszta újabb daltörténettel jelentkezett: ezúttal Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor rockoperájából, a Sztárcsinálókból énekelte el Ulrika dalát, az Új úton kell járnom című számot, majd először Takács László ókortudóssal beszélgetett Nero császár életének tényeiről, majd a rockopera szerzőjét kérdezte a Sztárcsinálók születéséről.

2022. május 29. Kovátsműhely (2022. május 29., vasárnap 17:00)
53:35
00:00


Az adás témaadó dala: 

Kováts Kriszta a legutóbbi adásában a musicalek világába evezett, amire lesz még néhány példa a következő hetekben, ezért azt javasoljuk a zenés előadások kedvelőinek, hogy tartsanak velünk hétről hétre a Kovátsműhely adásaiban. A múlt heti alkalommal az első magyar rockoperából, a Sztárcsinálókból hangzott el egy dal az énekes-műsorvezető előadásában, amely Neróról, a híres-hírhedt ókori római császárról szól. A császár karakterét és életútját ezután a stúdióban Takács László klasszika-filológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense segített megvilágítani a hallgatók és a kérdező számára. Mint elmondása alapján kiderült, Nero jelleme az utókor szemében bizonyos értelemben túl-, sőt átstilizált, ami ráadásul részben kortárs ellenfeleinek köszönhető. Nem volt természetesen éppen „növényevő”, de minden jel szerint a tűzvészhez sem volt semmi köze.

A tanulságos beszélgetés után egy másik dal is elhangzott a Sztárcsinálókból, a Róma égése című dalt Szolnoki Tibor adta elő. Ezután pedig Kováts Kriszta a mű zeneszerzőjét, Várkonyi Mátyást köszöntötte a stúdióban. Vele arról beszélgetett, hogy milyen körülmények között született meg az első magyar rockopera az 1980-as évek legelején Miklós Tiborral közös szerzőségében, mi volt az a Rock Színház és hogyan változott a műfaj azóta. Érdekességként például az is elhangzott, hogy a korabeli cenzúrának nem a politikai tartalom szúrta a szemét – amivel kapcsolatban nem észlelték jelentős áthallások veszélyét –, hanem a szexualitás nyílt ábrázolása.

Kováts Kriszta Takács Lászlóval és Várkonyi Mátyással. Fotó: Klubrádió

A beszélgetések az itt olvasható részeken túl is számos érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást! Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Az énekes-műsorvezető ezúttal a Szakura – vagyis magyarul Cseresznyevirág – című japán népdalt énekli el Victor Máté hangszerelésében és Fábri Péter magyar szövegével, majd pedig az egész adásban Cseresnyési László nyelvésszel és Mecsi Beatrix japanológussal, művészettörténésszel fog beszélgetni a dal gyökereiről és a cseresznyevirágzás nézésének hagyományáról. Tartsanak velünk most vasárnap is, vagy hallgassák meg az adást a Klubrádió archívumában, illetve most már podcastként is!

Íme a következő vasárnapi dal: 

(Kiemelt kép: Robert Hubert – Róma égése, 1785.)

Kovátsműhely
2022. május 29., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta