„Klubrádió
Megbeszéljük...

A vakcina-ügy is bejöhet Orbánnak?

26/02/2021 15:06

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Csupán választási stratégiát lát Bauer Tamás abban, hogy a Fidesz vezére erőlteti az orosz és a kínai oltóanyag használatát. Elképzelhető, hogy ez hoz számára egy újabb ciklust.

2021. február 25. Megbeszéljük - részlet 21.02.25. Bauer Tamás
13:57
00:00

Már szinte látni az óriásplakátok újabb özönét, amelyek azt hirdetik majd, hogy Legyőztük a vírust! Ahogy a rezsicsökkentés, meg a migránsozás kampánya Orbán sikerét hozta, könnyen lehet, hogy a vakcina-ügy is az ő malmára hajtja a vizet. Bauer Tamás közgazdász, egyetemi tanár véleménye szerint a Fidesz 2010 óta azt próbálja bizonygatni, hogy ki kellene maradni az Európai Unióból, más utat kellene keresni. Ezt mutatja Paks 2, a belgrádi vasút, a metrófelújítás orosz szerelvényekkel. Orbán már akkor próbált orosz és kínai vakcinákhoz jutni, amikor még nem lehetett tudni, hogy a nyugati oltóanyagok szállítása akadozni fog, tehát hónapokkal ezelőtt. Egyébként akkor még nem is volt kész, exportálható vakcina.

Nyilván az volt a célja, hogy beelőzze az Európai Uniót, mert ha csak néhány hetet, vagy 1-2 hónapot nyer az átoltottság elérésével, az választási győzelmet jelenthet. A szavazók egyik felét megtarthatja, a másik fele pedig elbizonytalanodik. Azt ugyanis kevesen érzik, hogy ebben a vakcinaharcban mi a lényeg. A függetlenség. Az európai, az amerikai gyógyszerhatóság nincs a kormány kezében, azt engedélyezi, amit szakmailag jónak lát. Kínában, Oroszországban és itt nem egészen így van. Az ellenzék ezt a függetlenséget hangsúlyozza, amiben Bauer Tamás szerint igaza is van, de ha nem üt be valami súlyos probléma, nem lesz tömegeket érintő mellékhatása a kínai és orosz vakcinának, akkor ezt a csatát is Orbán nyeri meg, pedig az ellenzéknél van az igazság. Persze a miniszterelnök számításait keresztül húzhatja egy erős harmadik járványhullám.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bús Csaba.

Megbeszéljük
2021.02.25. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György